Finlandiya: Singapurla İmzalanan Serbest Ticaret Anlaşması, Güney Asya Şirketleri İle Fırsatlar Yaratacak

21 Kasım 2019


AB ülkeleri ve Singapur arasındaki ilk karşılıklı Serbest Ticaret Anlaşması 21 Kasım 2019 tarinde yürürlüğe girecek.

Finlandiya Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Ville Skinnari konu ile ilgili basına verdiği demecinde, Singapur'un Fin şirketler için sağlık ve yaşlı bakımı hizmetleri, dijitalleşme ve yenilenebilir enerji konularında fırsatlar sunduğunu belirterek, anlaşma ile teknik ticaret engellerinin ve gümrük vergilerinin kalkacağını ve hem hizmet ticareti hem de kamu alımları piyasası için fırsatlar doğuracağını ifade etti.

Bakan Singapur'un açık bir ekonomiye sahip olduğunu ve mal ticaretindeki emtiaların çoğuna gümrük vergisinden muafiyet uygulandığını ancak Serbest Ticaret Anlaşması ile Singapur'un kalan tüm gümrük vergilerini en geç beş yıl içinde kaldırmayı taahhüt etmesinin yanı sıra, gümrük vergisinden muaf olma taahhüdünü de garanti edeceğini belirtti. Şu anda, Singapur ürünlerinin AB bölgesine ithalatının yaklaşık yarısı vergisiz olarak gerçekleşiyor. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile AB, Singapur’un ithalatının yüzde 80’inini vergiden muaf tutacak.3-5 yıl sürecek geçiş dönemi sonrasında ise ticaret neredeyse tamamı vergiden muaf tutulacak.

Hizmet ticareti, Singapur ekonomisinin %75'ini oluşturuyor.Ville Skinnari, hizmet ticaretini arttırma fırsatlarının, anlaşmanın en önemli başarıları arasında gördüğünü belirtti. Singapur; inşaat hizmetleri, bilişim teknolojisi hizmetleri, araştırma ve geliştirme hizmetleri gibi Finlandiya için önemli olan ihracat dallarında pazarlarını açacak. Ek olarak, anlaşma çevre hizmetlerinin ihracatı için yeni olanaklar sağlayacak.

Singapur, Güneydoğu Asya'da Finlandiya ve AB için en büyük ticaret ortağı konumunda. 2018 yılında, Finlandiya'nın ülkeye  mal ihracatının değeri 186 milyon Avro ve ithalatı değeri ise 167 milyon Avro'yu buldu. Hizmet ihracatı 361 milyon Avro, ithalat değeri ise 266 milyon Avro olarak gerçekleşti.

Kaynak:Helsingin Sanomat
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği