Finlandiya: Ulaştırma Bakanı, Demiryolu Projelerine 1,3 Milyar Avro Devlet Yardımı Yapılacağını Açıkladı

24 Temmuz 2020

Finlandiya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Timo Harakka, basına verdiği demecinde; Fin devletnin gelecek on yıl içerisinde ülke demiryolu altyapısı için 1,3 milyar avro yatırım yapacağını açıkladı.

Önde gelen projeler arasında Helsinki-Turku-Tampere şehirleri arasındaki seyahat süresini bir saate indirecek demiryolu projeleri ile Espoo şehir hattı projesinin yer aldığı belirtildi.

Harakka, söz konusu 1,3 milyar Avro'luk yatırımın özel yatırımları henüz içermediğini, projelerde devlet yardımının 800 milyon Avro olmasının beklendiğini ve geri kalan 500 milyon Avroluk bölümün ise belediye bütçesinden karşılanacağını
belirtti.

Turku ve Tampere girişimlerini planlama ve finanse etmekten sorumlu proje şirketlerini kurmak yalnızca sekiz milyar avroya mal olabileceğinden projeler için daha fazla yatırım yapılması da gerekebilecek.

Yurtiçi yolcu ulaşımını gerçekleştiren ve hali hazırda VR demiryolu tekelinde bulunan demiryolu trafiğinin, en geç yeni oluşacak hükümet çalışma döneminde, rekabete açılacağı açıklandı.

Bakan Harakka basın açıklamasında, şu anda yük taşımacılığının rekabete açık olduğunu hatırlattı. En rekabetçi yolcu rotalarının Helsinki-Tampere, Helsinki-Turku ve Tampere-Oulu arasında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

Kaynak: Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği