Finlandiya:Ekonomik Büyüme Yavaşlasa da, Hane Halkı Halen Ümitli

22 Mayıs 2019

OP Finansal Grubu tarafından 21 Mayıs tarihinde yayımlanan rapora göre, Finlandiya'nın  ekonomisi iyi yolda gidiyor.
Raporda banka ekonomistleri ekonomik büyümenin ülkede düzenli olarak azalış göstermesine rağmen ekonomik durumun kabul edilebilir
şekilde iyi olduğunu belirttiler.

Diğer yandan genişleyen uluslararası ticaret savaşının eonomik görünümü kötü etkilediği belirtildi.

Finansal grubun ekonomistleri, önceki ekonomik tahminlerini revize etmek için herhangi bir sebep görmediklerini, bu yıl 
Finlandiya ekonomisi için makul bir %1,6'lık büyüme öngördüklerini ve bir sonraki yıl için yüzde 0,8'lik bir büyüme öngördüklerini belirttiler.
İhracatın, bu yıl diğer şeylerin yanı sıra gemi teslimatları nedeniyle makul derecede iyi olacağı tahmin eden ekonomistler, 2020'de hızının yavaşlayacağını dile getirdiler.

Öte yandan, iç pazarda tüketiminin hala iyi büyüme potansiyeline sahip olduğu görülüyor, ancak zayıf güven,  tüketimin gelirlerden daha az büyümeye hazır olduğu anlamına geliyor. OP, yatırım büyümesinin 2018'de belirgin şekilde yavaşladığını ve inşaattaki düşüş sebebiyle 2020'de yatırım gelişiminin mütevazı olacağını öngörüyor.

Durgun büyümeye rağmen, işsizlik oranının 2020’de, 1990’ların başından bu yana en düşük seviyesinde kalması (%6.2’de)
tahmin ediliyor.

OP'nin öngörüsüne göre, istihdam oranının gelecek yıl yüzde 73,5'e yükselmesi bekleniyor. Banka yetkilileri birçok faktörün halen hane halkını desteklediğini, istihdamın arttığını, ılımlı enflasyonun reel  gelirleri desteklediğini ve kredi faiz oranlarına ilişkin beklentilerin öncekinden daha ılımlı gerçekleştiğini belirtiyorlar.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği