Finlandiya:İyi Ekonomik Gidişatın Sebepleri Hakkında Yapılan Spekülasyonlar

12 Kasım 2019

Uzmanlar, genellikle önemli ihracat ülkelerinde yaşanan sorunlardan etkilenen Finlandiya'nın, henüz sıkıntı yaşamadığını
belirterek Fin ekonomisinin 'gizemli bir şekilde' başarısının potansiyel nedenlerini araştırıyorlar.

İyi gitmekte olan Fin sanayisi ve ekonomisi, uzmanları şaşırtmaya devam ediyor. Geleneksel olarak, Fin ekonomisi iş yaptığı önemli ihracat ülkelerine bağımlı olduğundan, sorunlar yaşayan Alman ve İsveç ekonomilerinin, Finlandiya ekonomisini henüz neden etkilemediği uzmanlarca tartışılıyor.

Sorunlar gecikmeli olarak geliyor

Genel beklenti olarak ihracatçı ülkelerin yokuş aşağı inişlerinin de Finlandiya'yı da bir noktada vuracağı tahmin ediliyor. Bir kaç yıl öncesinde yaşanan iyi ekonomik trendin de Fin ekonomisine geç yansıdığı düşünüldüğünde, ekonomideki düşüşün de gecikmeli olacağı yorumu yapılıyor. 

Ancak ticaret savaşında sakinleşme yaşanmaya devam ederse ve Almanya sanayisindeki düşüş korkulduğu gibi gerçekleşmezse
negatif etki Finlandiya'da kendini göstermeyebilir veyahut küçük çapta kalabilir.

Finlandiya zamana uygun ürünler üretiyor

Finlandiya Teknoloji Federasyonu Baş Ekonomisti Petteri Rautaporras, Finlandiya'nın başarısından birinin de ürün seçimi oduğunu belirtiyor.Ekonomist, Fin teknoloji sanayi ürünlerine olan arzın ortalamanın üzerinde olduğunun altını çizerek,
dünya çapında büyük kruz yolcu gemilerine ola arzın Finlandiya'ya yardım ettiğini belirtiyor.Diğer yandan Fin sanayinin
gemi piyasasında yavaşlama olması durumunda çökme tehlikesi yaşayabileceğine dikkat çekiyor.

Yalnızca tek pazar Almanya değil

Avrupada ekonomi haberlerinde, Almanya sanayinin çöküşü ile ilgili sayısız öngörü yapılıyor. Finlandiya için Almanya en önemli ihracat ülkesi. Finlandiya, Hollanda gibi diğer önemli avro bölgesi ülkeleri ise beklenenden daha iyi ilerliyorlar. Finlandiya'nın tüm ihracatı yalnızca Almanya'ya gerçekleşmiyor.Almanya'nın ülkenin ihracatında ki payı %15 iken, İsveç'in payı ise %10 oranında gerçekleşiyor.

İstatistiklerde garip giden şey

Finlandiya'nın ürün üretimi figürlerindeki açıklamadan biri de, tüm gerçeğin yansıtılmaması olabilir. Yaz sonunda,elektrik ve elektronik endüstrisindeki büyüme rakamları büyük gerçekleşti, hatta şüpheliydi. Uluslararası şirketler söz konusu olduğunda, yabancı üretim de Finlandiya istatistiklerine girmiş olabilir.

Maaşlardaki ılımlılık meyvesini veriyor

Uzmanlar, Finlandiya endüstrisinin son birkaç yıldaki iyi başarısının, kısmen rekabet gücünün artmasından kaynaklandığını düşünüyor.Bu nedenle, ücretlerdeki ılımlılık, Rekabet Paktı çabalarının boşa gitmediğini gösteriyor.

Hizmetler sektörü aşağıya doğru gidişatı engelliyor

Geçtiğimiz yıllarda Finlandya'da kağıt hamuru, mobil telefon ve büyük makine ihracatı, ülke ihracatının büyük payını oluştururken, şu an ise hizmet sektörü ihracatı destekliyor.Finlandiya, artarak hizmet ekonomisine dönüşüyor. Uzmanlar
sorunların yalnızca sanayi sektöründe gerçekleşmesi durumunda, Finlandiya'nın ekonomik sıkıntılardan uzak durabileceği yorumunu yapıyorlar.

Kaynak:Helsingin Sanomat
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği