Finlandiya:Konut İnşaatlarında Bu Yıl ve Gelecek Yıl Belirgin Düşüş Bekleniyor

07 Şubat 2019

RAKSU grubunun (inşaat sektörü iş döngüsü grubu) 6 Şubat tarihinde yayımladığı rapora göre ülkede inşaat sektöründe hali hazırda görülen yükselişin bu yıl ve gelecek yıl düşmesinin beklendiği belirtildi. En belirgin düşüşün ise konut inşaatlarında görüleceği ve diğer inşaatlarda da da düşüş yaşanacağı belirtildi. Diğer yandan sağlıkla ilgili binalar ile okul bina inşaatlarında ise canlanma yaşanacağı açıklandı.

2019 yılında toplam inşaat girdisinin  ½–2½ oranları arasında, 2020 yılında ise 1½–3½ oranlarında düşeceği tahmin edilmektedir. 2018 yılında, özellikle konut inşaatları inşaat çıktısında yüzde 3½ oranında artış görülmüştür.

RAKSU grup inşaat sektöründe 2019 yılında 37,000–39,000 adet yeni birim inşaatın başlayacağını tahmin etmektedir.Raporda 2020 yılında birkaç binden daha az konut projesinin başlayacağı öngörülmektedir. Geçen yıl, iki yıl üst üste rekor bir sayıda konutun inşasına başlandığı ve toplam 44.000 - 45.000
adede ulaştığı belirtilmektedir.

Yeni bina inşaatlarının 2019 yılında azalması beklenmektedir. Geçen yıl verilen tüm inşaat izinlerinin metreküp hacmi önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 10 azalmıştır.

2018'in sonuna kadar makul sayıda yeni bina projesi başlatıldığından, 2019'un  başlarında yapım aşamasında yüksek miktarda stok olması beklenmektedir.

Yenileme inşaatları sayısının 2018'de yüzde bir civarında arttığı ve 2019'da yüzde 1½ civarında büyüyeceği tahmin edilmektedir.Konut binalarının yenilenmesi diğer binalardan daha hızlı artacaktır.

İnşaat mühendisliği işleri, cari yıla göre yüzde 2-3 oranında azalacaktır. Bunu sebebi olarak ise hükümetin kilit  projelerdeki yatırımlarının, hükümet süresi sona erdiğinde sona erdirilecek olmasıdır.

Bununla birlikte, büyük inşaat mühendisliği projeleri devam etmektedir. Helsinki bölgesinde, Batı Metrosu'nun ikinci aşaması halen devam etmekte olup, Raide-Jokeri hafif raylı sistem bağlantısı inşaatı 2019'da başlayacaktır.

İnşaat yatırımlarının fiyatı geçen yıl hızlı bir artış göstermiştir.Fiyatlardaki artış genel enflasyon oranının iki katından fazla olmuştur. Yeni proje sayısındaki düşüşün, yavaşlama ve ihale fiyat artışındaki durgunluk şeklinde yansıması beklenmektedir. Petrol fiyatları inşaat mühendisliği maliyetlerini yüksek tutmaktadır. Maliyetlerdeki artışın belirgin bir düşüş görmesi beklenmektedir.

2000 yılında inşaat sektöründe istihdam edilenlerin sayısı en yüksek seviyesine çıkmıştır.2018 yılına gelindiğinde yılın dördünce çeyreğinde sektörde 208.000 kişi istihdam edilmiştir.İnşaat sektöründe istihdam edilenlerin sayısının bu yıl ve bir sonraki dönemde iyi düzeyde kalması beklenmektedir.Bazı alanlarda, kalifiye işgücü sıkıntısı sektörde zorluklara sebep olmaktadır ve büyümenin önündeki en büyük engel olarak kabul edilmektedir.

Kaynak:Finlandiya Hükümeti
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği