Birleşik Krallık İle Avustralya Arasında Ticaret Anlaşması İmzalanmıştır.

15 Haziran 2021

Birleşik Krallık (BK) ile Avustralya arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması, BK’nın AB'den ayrılmasından bu yana sıfırdan inşa edilen ilk ticaret anlaşması olarak kabul edilmektedir ve ülkenin daha geniş bir Asya Pasifik serbest ticaret anlaşmasına katılması yönünde önemli bir adım olarak görülmektedir.
 
Anlaşma 35 yaş altı İngilizler için Avustralya da yaşama ve çalışma şansı öngörürken; tarım camiasında, Birleşik Krallık'ın gıda standartlarından taviz vermesiyle ilgili endişeler artmaktadır.
 
Hükümet, tarife oranı kotaları ve diğer güvenceler ile İngiliz çiftçilerin 15 yıl boyunca tarifesiz ithalatta bir üst sınır ile korunacağını belirtmiştir.
 
İki ülke arasındaki et ticareti şu anda düşük seviyededir. İngiltere’nin Avustralya’dan koyun eti ithalatı tüm et ithalatının %14'ü’dür ve tüm Avustralya sığır eti ihracatının sadece %0,15'ine denk gelmektedir.
 
2019-20'de Avustralya ile Birleşik Krallık arasındaki mal ve hizmet ticareti 20,1 milyar Sterlin değerinde gerçekleşmiştir ve hükümet, anlaşmanın ülke genelinde 3,5 milyon kişiyi istihdam edilmesine olanak sağlayacağını belirtmektedir.
 
Avustralya'dan İngiltere'ye en büyük mal ihracatını metaller, şarap ve makineler oluştururken, Avustralya'nın İngiltere'den yaptığı ana ithalat otomobiller, ilaçlar ve alkollü içecekler oluşturmaktadır.
 
Yeni anlaşmanın, İngiltere'nin nihayetinde daha geniş bir Asya Pasifik serbest ticaret anlaşması olan “The Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership-CPTPP” anlaşmasına katılmasını sağlayacağı beklenmektedir.
 
Kaynak: https://www.bbc.co.uk/news/business-57478412

Londra Ticaret Müşavirliği