Birleşik Krallık’a Gerçekleştirilen Doğrudan Yabancı Yatırımı Son 6 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi

27 Haziran 2019

Birleşik Krallık’a yapılan doğrudan yabancı yatırım son altı yılın en düşük seviyesinde kaydedildi.
 
Resmi veriler Birleşik Krallık’ın en verimli endüstrilerine yapılan yabancı yatırımın 2016 yılındaki Brexit referandumundan itibaren düşüşte olduğunu gösterdi. Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanlığı (DIT) tarafından 26 Haziran Çarşamba günü yayımlanan rapora göre Birleşik Krallık’a yapılan yabancı yatırım projelerinin sayısı Mart 2019’da sona eren mali yılda %14 azalarak 1.782 proje ile altı yılın en düşük seviyesine ulaştı.
 
Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanlığı’nın yatırım verilerini derlemesine yardımcı olan araştırma şirketi fDi Markets tarafından açıklanan veriler, Birleşik Krallık’a gelen yatırımda son üç yılda düşüş yaşanırken diğer AB ülkelerinde ise yatırımlarda artış yaşandığını gösteriyor. Haziran ayı başında EY tarafından yayınlanan raporda ise Birleşik Krallık’ın doğrudan yabancı yatırım için Avrupa genelinde halen en çok tercih edilen ülke olduğu,ancak Fransa ve Almanya’nın açığı kapatmakta olduğu belirtildi.
 
DIT tarafından yayımlanan rapor ayrıca dış yatırımdaki düşüşün istihdam üzerinde olumsuz etki yarattığını ve 2018-19 mali yılında yaratılan istihdamda bir önceki yıla göre %29'luk düşüş olduğunu gösterdi. Bu dönemde finansal hizmetler ve otomotiv gibi İngiliz ekonomisi için kilit sektörlerde yaratılan istihdamda %33, ileri mühendislik, çevre ve altyapı yatırımları tarafından yaratılan istihdamda ise %40 oranında azalma kaydedildi.
 
Yayımlayan   : Londra Ticaret Müşavirliği
Kaynak         : Financial Times