Çin, Kanada’dan Bir Kısım Kanola İthalatını ‘Zararlı Kalıntısı’ Şüphesiyle Bekletiyor

07 Mart 2019

The Associated Press kaynaklı, 6 Mart 2019 tarihli habere göre, Kanada’nın kanola ihracatının yüzde 40’ını gerçekleştirdiği Çin, gümrük kontrolü sırasında, Kanada menşeli kanolada zararlı kalıntısı bulduğu iddiasıyla bir kısım kanola ithalatını bekletiyor. Bu hamle, Kanada’nın Çin teknoloji şirketi yetkilisinin tutuklaması üzerine iki ülke arasında ortaya çıkan ve süregiden gerginlik ortamında Çin’in Kanada hükümetine karşı kullandığı yeni bir taktik olarak nitelendiriliyor.

Kanada’nın en büyük tohum işleyicilerinden biri olan Winnipeg bazlı Richardson International Ltd. şirketi Salı günü Çin’in kanola ihracatı ruhsatını iptal ettiğini ifade etti. Kanada Tarım Bakanı, Marie-Claude Bibeau, Çin’in kanola tohumu ithalatında standartlara uygunsuzluk olduğunu bildirmesinin ardından, Kanada Gıda Denetleme Kurumu’nun, bir dizi soruşturma yürüttüğünü ve söz konusu ürünlerde endişe yaratabilecek türden zararlı ya da bakteri tespit etmediğini açıkladı.

Kanada Ticareti Çeşitlendirme Bakanı Jim Carr da Kanada’nın bu meseleye diplomatik bir açıdan değil de, bilimsel bir açıdan yaklaştığını ve Çin’in temiz olarak tescillenen, yüksek kaliteli kanolada ne tür bir problem olduğunu kanıtlaması gerektiğini ifade etti. Kanada Kanola Konseyi de Richardson’un ruhsatının iptal edilmesinin değer zincirine dahil tüm endüstrileri yaraladığını ifade etti. Çin’in ABD’den ithal tarımsal ürünlere uyguladığı misilleme türündeki vergilerden zaten olumsuz olarak etkilenmiş olan kanola ihracatına bu tür engeller de eklendiğinde, Batı Kanada’daki tarımın can damarına ciddi bir darbe vurulmuş oluyor. Kanada Dışişleri Bakanı, Chrystia Freeland bu meselenin çözümü için Çin hükümetiyle çok sıkı çalıştıklarını ifade etti.    

Kaynak: https://www.cbc.ca/news/business/china-justifies-canadian-canola-ban-1.5044661