Kanadalı Bombardier Transportation’ın Fransız Alstom’a Satışı Gerçekleşti

01 Şubat 2021

2020 yılının Temmuz ayında Avrupa Birliği Komisyonu, Bombardier Transportation Şirketinin Fransız Alstom’a satışını koşullu olarak onaylamıştı. Söz konusu satış işleminin, sürece ilişkin gerekli diğer izin ve işlemlerin tamamlanmasının akabinde, 2021 yılının ilk yarısında gerçekleşmesi öngörülüyordu. Bu çerçevede, Financial Post Gazetesi’nde yayımlanan 29 Ocak 2021 tarihli haberde, öngörüldüğü şekilde, Bombardier Transportation Şirketinin Alstom’a  5,5 milyar Euro ($6,7 milyar Dolar) değerindeki satışın gerçekleştiği ifade edilmektedir. 

İki şirketin demiryolu operasyonlarını birleştirmeleriyle birlikte, Alstom’un Çinli CRRC’nin ardından, demiryolu sektöründe dünyanın ikinci büyük üreticisi konumuna yükseldiği; birleşme grubunun gelirinin 15,7 milyar Euro’ya, sipariş değerinin 71,7 milyar Euro’ya ulaşarak, 70 ülkede 75.000 çalışanı olan bir grup haline geldiği belirtilmektedir. 

Daha önce Alman Siemens'in Fransız Alstom'u satın alma yönündeki iradesi, AB Komisyonu tarafından AB Birleşme Düzenlemeleri (EU Merger Regulation) kapsamında, birleşmenin hızlı tren ve demiryolları sinyalizasyon sistemleri sektöründe rekabetçilik koşullarına zarar vereceği ve bu zarara yönelik kaygıları gidermeye yönelik Siemens ve Alstom tarafından yeterli enstrümanların sunulmadığı gerekçesi ile 6 Şubat 2019 tarihinde reddedilmişti.  

Fransız Bouygues şirketinin %9,7'lik hissesini elinde bulunduran Alstom, AB'nin anti-tröst düzenlemeleri kapsamında, altı ay öncesinden izin almak suretiyle, Bombardier ile birleşme operasyonuna finansman sağlamak amacı ile 2020 yılı Aralık ayında 2 milyar Euro sermaye artırımı yapmıştı.  

Kaynak: https://financialpost.com/transportation/rail/french-train-maker-alstom-now-owns-bombardiers-rail-business - Ottava Ticaret Müşavirliği