Çin, Kanada’dan Et İthalatını Durdurdu

27 Haziran 2019

Globe & Mail Gazetesi’nin haberine göre, Çin, Kanada’dan et ithalatını geçici süreyle durdurdu. Bu durumun Kanada ve Çin arasında süregiden diplomatik gerginliğin daha da tırmanmasına neden olabileceği değerlendiriliyor. Kanada Et Konseyi, tahrif edilmiş bir ihracat izin belgesi nedeniyle, Çin’in 25/06/2019 tarihinden itibaren Kanada’dan sığır ve domuz eti ithalatını durduracağı yönünde bilgilendirildiklerini açıkladı.

Çin gümrük müfettişleri ise, Kanada’dan ithal domuz ürünlerinin bir kısmında, kullanımı Kanada ve ABD’de serbest ancak Avrupa, Rusya ve Çin’de yasak olan bir yem katkı maddesi olan ractopamine kalıntılarına rastladıklarını, veteriner sağlık sertifikası denetiminde, söz konusu sertifikaların sahte olduğunu saptadıklarını ve Kanada’da bu konudaki güvenlik boşluğu bulunduğunu iddia etmektedir.

Kanada Tarım Bakanı, ihracat sertifikalarıyla ilgili sorunları teknik bir problem olarak nitelendirirken, ihraca konu gıdaların güvenli olduğunu belirtmiştir. Daha önce Çin, biri bu ay başında, diğer ikisi de Nisan’da olmak üzere üç Kanadalı üreticiden domuz eti ithalatını durdurmuş ve yaklaşık 2 ay önce de Kanada’dan kanola tohumu ithalatını engellemişti. Kanada Ticareti Çeşitlendirme Bakanı Jim Carr, bu tür sahte veteriner sertifikası vakalarına çok nadir rastlandığını ve Kanada’nın bu durumla ilgili soruşturma başlattığını belirtti.

Kaynaklar: https://www.theglobeandmail.com/canada/british-columbia/article-china-halts-meat-exports-from-canada/

https://www.cbc.ca/news/politics/carr-trade-china-1.5190373  - Ottava Ticaret Müşavirliği