Çin, Kanada’dan Kanola Tohumu Alımını Durdurdu

26 Mart 2019

Kanada’daki kanola endüstrisini temsil eden Kanada Kanola Konseyi’nin açıklamasına göre, Kanada’dan çok büyük miktarda kanola tohumu alan Çin, şu anda Kanada’dan kanola tohumu ithal etmeye yanaşmıyor. Bu ay başında, Çinli gümrük makamları başlıca kanola distribütörlerinden biri olan Richardson International şirketinin satış lisansını iptal etmişti. Çinli yetkililer bu kararı bir tür ‘zararlı kalıntısı’ nedeniyle aldıklarını açıklarken, söz konusu şirket bu iddiaları reddetmişti. Ticari diplomasisini dış politikasına göre şekillendirdiği iddia edilen Çin, daha önce, 2010’da, Çinli siyasi mahkûm Liu Xiaobo’ya 2010’da Nobel Barış ödülü verilmesinin hemen ardından Norveç ile ikili ticaret anlaşması görüşmelerini askıya almış ve Norveç’ten somon ithalatını sınırlandırmıştı.

Çin’in söz konusu kararı alma nedeni ne olursa olsun, Richardson, Çin piyasasından uzaklaştırılan tek Kanola şirketi değil. Aralarında Viterra Inc., Louis Dreyfus Company, Cargill Ltd. ve Parrish & Heimbecker Ltd. bulunan, Kanada Kanola Konseyi’nin on sekiz üyesi, Çin ile ticari sözleşmelerinin sona erdiğini ifade ediyorlar. Kanola tohumları gıdalarda ve yemek pişirmede kullanılan yağı elde etmede kullanılıyor. Sarı çiçekleri olan kanola tohumu bitkisi, 1970’lerde Kanadalı araştırmacılar tarafından keşfedildiği için İngilizcesi ‘canola’ olan sözcüğün ilk üç harfi, ‘Canada’ adından geliyor. Kanola grubunun bir sözcüsü, kanola yağı ve kanola tohumu küspesinin Çin’de Kanola tohumuyla aynı muameleye maruz kalmadığını aktardı.

Kanada’nın geçen yıl 2,7 milyar dolarlık kanola tohumu ihracatının yüzde 40’ı Çin’e gerçekleşti. Ayrıca, Kanada Çin’e yaklaşık 1 milyar Dolarlık kanola yağı ve hayvan gıdası olarak kullanılan 500 milyon Dolarlık kanola tohumu küspesi gönderdi. Aniden ortaya çıkan kanola anlaşmazlığı, mahsul fiyatlarını altüst etti. Mayıs teslimatı için ton başına ücret yaklaşık 10 Dolar düşerek 458 Dolar’a geriledi. Bu anlaşmazlık ortaya çıkana kadar, Çin’in Kanada menşeli kanola tohumlarına güçlü bir talebi vardı. Kanada Tarım Bakanı Marie-Claude Bibeau, ‘zararlı kalıntısı’ iddialarının ardından söz konusu ürünün bilim adamlarınca test edilmesini Çin’in daha yeni kabul ettiğini ve her iki ülke yetkililerinin bu meseleye mümkün olduğunca hızlı bir şekilde, bilimsel bir çözüm bulmak için birlikte çalıştıklarını ifade etti. Aynı şekilde, Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Kanada’nın Çin’le kanola ticaretinin devamı için kolları sıvayacaklarını ve Çinli yetkililerle birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Kaynak: https://www.cbc.ca/news/business/canada-canola-china-1.5067307