IMD Raporuna Göre, Kanada En Yetenekli İş Gücünü Çekmede Dünyanın En İyi 6. Ülkesi

19 Aralık 2018

Apple, Uber, Shopify, Hootsuite gibi teknoloji şirketleri Kanada’da ofis açmaya devam ederken, Kanada, çok ta şaşırtıcı olmayan bir şekilde, dünyanın en yetenekli iş gücünü çeken ülkeler arasında en üst sıralarda yer aldı. 

IMD İşletmecilik Okulu’nun beşinci yıllık Dünya Yetenek Sıralaması başlıklı raporuna göre, Kanada dünyanın en yetenekli iş gücünü çekme konusunda en iyi 10 ülke arasında yer aldı. 

İsviçre bir kez daha küresel anketin en üst sırasında yer aldı, İsviçre’yi sırasıyla Danimarka, Norveç, Avusturya ve Hollanda izledi.

Kanada bu yıl sıralamada altıncı olarak en yetenekli iş gücünü çekmede en iyi 10 ülke arasında yer alan, Avrupalı olmayan tek ülke oldu, Kanada’yı sırasıyla Finlandiya, İsveç, Lüksemburg ve Almanya izledi.

IMD Dünya Rekabet Gücü Merkezi Müdürü Arturo Bris’in ifade ettiği gibi, söz konusu raporun ilk yayımlanmaya başladığı 2014 yılından bu yana, Dünya Yetenek Sıralaması, IMD İşletmecilik Okulu’nun incelediği 63 ekonominin aşırı kalifiye profesyonelleri nasıl çektiğini, geliştirdiğini ve tuttuğunu değerlendiriyor.

Bu değerlendirme 3 faktörü temel alıyor: Yatırım ve Geliştirme, Kendine Çekme ve Hazır Olma. Bu faktörler, yerel yeteneği geliştirmek için yatırım yapılan kaynaklar, bir ülkenin yeteneği çekme ve tutma oranı ve yetenek havuzunda mevcut olan becerilerin kalitesi gibi göstergeleri de içeriyor.

Söz konusu rapora göre, Kanada en yetenekli iş gücünü çekmede ilk on sırada yer alan, tek Avrupalı olmayan ülke ve yetenek havuzunun kalitesinin artmasıyla bu alanda 11. sıradan 6. sıraya yükselmiş durumda. Kanada’nın güney komşusu ABD de, her üç yetenek faktörünün iyileşmesiyle birlikte, bu sıralamada geçen seneye kıyasla yükseliş kaydedip 12. sıraya yerleşti. Rapora göre, bu yıl yeteneğe dayalı rekabet üstünlüğünde en başarılı olan ülkeler genelde Avrupalı, orta ölçekli ekonomiler ve bu ülkeler eğitim ve yaşam kalitesine yoğun olarak yatırım yapıyorlar.   

Kaynak: http://dailyhive.com/toronto/canada-6-best-country-attract-top-talent