Kanada 2 Milyar Dolar Katkıyla Yeni Uzay Projesinde Kilit Rol Üstlenecek

06 Mart 2019

Kanada Başbakanlık Ofisi’nin yayımladığı 28 Şubat 2019 tarihli açıklamada, Başbakan Justin Trudeau, NASA tarafından yürütülen ve Mars’a daha kapsamlı araştırma amacıyla yeniden astronot gönderilmesini amaçlayan Lunar Gateway (Ay Geçidi) adlı projede Kanada’nın yeni bir rol üsteleneceğini ifade edilmiştir. The Gateway, astronotlar için yaşam alanı, ziyaret halindeki uzay araçları için kenetlenme istasyonu ve araştırma için laboratuvar ortamı sağlayacak. Kanada, Gateway’i onaracak ve bakımını üstlenecek Canadarm3 adlı akıllı bir robot sistemi geliştirerek bu projeye katkıda bulunacak.Kanada’nın Gateway projesindeki ortaklığı Kanada’nın uzay araştırmalarındaki mükemmeliyetini artırarak yeni ve iddialı uzay stratejisinin temel taşlarından birisi olacak ve Kanada hükümeti uzay programına 24 yıl boyunca 2,05 milyar Dolar yatırımda bulunacak.
Söz konusu yatırım önümüzdeki on yıl boyunca bilim adamları, mühendisler, teknisyenler ve bilgisayar programcıları için yüzlerce nitelikli, iyi ücretli iş yaratarak Kanada’nın GSYH’sine yılda 100 milyon Dolarlık katkı sağlayacak. Ayrıca, söz konusu proje, yeni dijital ve yapay zekâ temelli teknolojilerin geliştirilmesini destekleyerek ve Kanadalı işletmeler için yeni pazarlar açarak, her ölçekten yenilikçi Kanada şirketlerinin büyümesine yardım edecek. Kanadalı astronotlar, bu proje sayesinde, uzay misyonlarına katılma olanağı elde edecekken, Kanadalı araştırmacılar da dünyada gerçekleştiremedikleri araştırmaları uzayda gerçekleştirme şansını elde edecekler.
Söz konusu yatırım, ayrıca, yeni bir Ay Keşfi Hızlandırıcı Programı’nı desteklemek üzere, 5 yıllık bir süreçte 150 milyon Dolarlık finansman sağlayacak. Bu program KOBİ’lerin, yapay zekâ, robotik ve sağlık alanlarında, ay yörüngesinde ve yüzeyinde kullanılacak ve test edilecek yeni teknolojiler geliştirmesine yardımcı olacak. Kanadalı gençler için de Genç Astronot programı başlatılarak, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konularına ilgi duyan genç Kanadalıların Kanada Uzay Kurumu’nun merkezindeki astronotlardan eğitim almaları sağlanacak.

Kaynak: https://pm.gc.ca/eng/news/2019/02/28/historic-investments-canadas-space-program-create-jobs-and-new-industries