Kanada Tarımsal Gıda Sanayi Raporu

14 Mart 2019

EDC kaynaklı, 22 Şubat 2019 tarihli bir rapora göre, Kanada tarım-gıda endüstrisi büyümeye hazır durumda. Dünyanın en büyük gıda üreticilerinden olan Kanada, küresel tarım-gıda sahnesindeki başlıca oyunculardan biri. Kanada dünyanın beşinci büyük gıda ihracatçısı ve küresel olarak en büyük on birinci tarım-gıda tedarikçilerinden biri olarak dünyaya soya, buğday, baklagiller, mamul gıdalar, canlı hayvanlar ve hayvan ürünleri gibi pek çok ürün tedarik ediyor.

Genel itibariyle, Kanada’nın tarım-gıda ürünleri ihracatı artmaya devam ediyor. 2017’de Kanada 63,9 milyar $ tutarında tarım-gıda ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. EDC 2018’de tarım-gıda sektöründe yüzde 0,5’lik bir daralma öngörse de 2019’da yüzde 3,8’lik bir büyüme öngörmektedir.

Kanada’nın tarım-gıda sektöründe pek çok başarısı olsa da hala bu sektörde büyüme potansiyeli bulunmaktadır. Ekonomik Büyüme Danışma Konseyi’nin kilit sektörlerin potansiyeli hakkındaki 2017 tarihli raporuna göre, Kanada, tarımsal gıda alanındaki en büyük beşinci ihracatçı konumunu en büyük ikinci büyük ihracatçı konumuna taşıyabilir ve on birinci en büyük tarım-gıda tedarikçisi konumunu beşinci en büyük tarım-gıda tedarikçisi konumuna taşıyabilir.

Kanada’nın tarım-gıda sektörü büyümeye hazır görünse de ihracatçıların yeni küresel pazarlarda satışlarını artırmak için aşmaları gereken bir dizi engel var. Bu engellerin başında, Kanadalı ihracatçıların, başka piyasalarda kârlı fırsatların olduğunu bilmelerine rağmen, güney komşusuyla ticarete odaklanmaları gelmektedir. Rakamlar da bunu kanıtlar niteliktedir. Şu anda tarım-gıda sektöründeki toplam ihracatın yüzde 54’ü ABD’ye gerçekleşmektedir. Agriculture ve Agri-Food Canada (AAFC) tarafından yaptırılan güncel bir ankete göre, Kanadalı ihracatçıların çoğu tamamen ya da büyük ölçüde ABD’ye bağımlı olduklarını ve başka pazarlara satış yapmalarını engelleyen pek çok faktör (rekabetçi olmayan fiyatlandırma, lojistik sorunlar, düzenlemeyle ilgili bariyerler ve tecrübe eksikliği) olduğunu ifade etmişdir.

Küresel ticaretle ilgili artan sorunlar ve değişken piyasa koşulları, Kanada tarım-gıda ihracatçıları için başka bir engel teşkil etmektedir. Farm Credit Canada (FCC) güncel tarihli bir raporunda, Çin ve ABD arasında artan ticari gerilimi 2018’de tarımsal piyasalardaki belirleyici güç olarak nitelendirmiştir. Kanadalı ihracatçılar bu gerilimlerin etkisini çoktan hissetmişlerdir. Bu konuda tek bir örnek vermek gerekirse, Çin’in ABD soya fasulyesine koyduğu vergi Haziran 2018’de Amerikan üreticilerini derinden sarstığı gibi Kanadalı soya üreticilerinin de fiyatlarını büyük miktarda düşürmesine neden olmuştur.

Bu engeller inkâr edilmese de, Kanada tarım-gıda ihracatçıları için geleceğin, ufukta bekleyen yeni fırsatlarla (yenilebilir sakatat, taze sığır eti, domuz, çikolata ve ekmek) yine de parlak göründüğü söylenebilir. Büyümekte olan organik gıda pazarı da yeni bir ekonomik rapora göre, Kanadalı ihracatçılar için geniş fırsatlar sunmaktadır.

2017’de Kanada organik gıda ihracatı 607 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam tarım-gıda sektörünün yalnızca yüzde 1’ini oluştursa da organik gıda ihracatı giderek çeşitlenmiş ve üreticiler ürünlerini 60’dan fazla pazara satar hale gelmişlerdir. EDC’nin raporuna göre, tüketiciler sağlık konusunda daha bilinçli hale geldikçe, gelirler ve üretimin ölçeği arttıkça ve perakende dağıtım ağı genişledikçe, organik gıda ürünleri için küresel talep artmaktadır.

Kanada’nın imzaladığı yeni serbest ticaret anlaşmaları da Asya ve Avrupa gibi yeni pazarlara açılma olanaklarını artırmıştır. CETA ve CPTPP’nin onaylanmasıyla birlikte Kanadalı ihracatçılar, bu anlaşmalara taraf olmayan rakiplerine göre çok büyük bir avantaj elde etmiş oldular. Bu anlaşmalar sayesinde, Kanadalı ihracatçıların önündeki pek çok engel ortadan kalkmış oldu. Örneğin, CETA sayesinde, Kanada tarım-gıda ürünlerine yönelik Avrupa’nın uyguladığı gümrük vergilerinin yüzde 94’ü kalkmış oldu.

İnovasyon, tarım-gıda sektöründeki büyümeye katkıda bulunan temel faktörlerden biri olarak nitelendirilebilir. Kanadalı tarım-gıda şirketleri küresel piyasalarda talep gören yenilikçi ürünlerle sınırları aşmaya devam ediyorlar. Teknolojik gelişmeler ve yenilikçi üretim süreçleri de verimliliği ve kaliteyi artırıp maliyetleri düşürüyor.

Örneğin, P&P Optica (PPO), gıda muhteviyatını ve kalitesini değerlendirmek ve yabancı maddelerin bulaşıp bulaşmadığını denetlemek üzere görüntüleme ve bilgisayarla öğrenme teknolojisini kullanan Ontario bazlı bir firmadır. Bu tür yenilikçi sistemler, Kanada’nın gıda kalitesi ve güvenliği konusunda zaten iyi olan ününü daha da pekiştirmektedir.

Kaynak: https://www.edc.ca/en/article/canadas-agri-food-sector.html