Kanada Uluslararası Ticaretin Çeşitlendirilmesi Bakanı: Amerika’nın Gölgesinden Çıkma Zamanı

05 Aralık 2018

Kanada’nın Ticareti Çeşitlendirme Bakanı Jim Carr, Kanada için yakın ilişki içinde olduğu Amerika’nın gölgesinden çıkma ve ticaret için yeni pazarlar arama zamanı olduğunu ifade etti.

Dünyanın en büyük ekonomisiyle tarife ve ticaret konusundaki gerginliğin tam ortasında, Jim Carr, CBC Radyo’nun The House adlı programında verdiği mülakatta şimdi AB ve Pasifik Kıyısı ülkeler gibi geçmişte daha az ilişki içinde olunan uluslarla ortaklık konusunda çaba gösterme zamanı olduğunu ifade etti. Bakan Carr Kanada’nın geçmişte bu uluslarla ortaklık konusunda yeterli çabayı göstermediğini de kabul etti. Jim Carr, Cuma günü parlamento binasındaki ofisinde verdiği mülakatta ‘Gelişmekte olan pazarlarlar ilgili fırsatları göremedik, göstermemiz gereken dikkati gösteremedik’ dedi. Carr geçmişte kaynayan ekonomileriyle önemli oyuncular arasında olmayan ama günümüzde ekonomik anlamda büyümeye devam eden, gelişmekte olan ülkelere de özellikle değindi.

Kuzey Amerika liderleri NAFTA’nın yerini alan yeni USMCA anlaşmasını Cuma günü imzaladılar ancak Kanada ürünleri üzerindeki alüminyum ve çelik vergileri hala devam ediyor. Kanada Başkan Donald Trump’ın koyabileceği otomobil vergileri konusunda kendisini güvenceye alan etkili bir muafiyet elde ettiyse de halihazırdaki metal vergileri hala etkisini güçlü bir biçimde hissettiriyor.

General Motor’un Ontario’daki fabrikasını kapatma kararı ülkede şok etkisi yaratmış durumda. Amerika’da da çeşitli fabrikalarını kapatacak olan şirket Meksika’daki hiçbir fabrikasın kapatmıyor. Jim Carr bunu ‘çok hayal kırıklığı yaratan bir karar’ olarak nitelendirdi.

Kanada’nın otomobil endüstrisini desteklemek için atılacak adımlar hakkındaki soruya ise, Jim Carr, Kanada üretimi arabalarının satıldığı ülkeleri çeşitlendirmek için görüşmeler yürütülmekte olduğunu ifade ederek yanıt verdi.

Jim Carr belirsizlik ortamına rağmen Kanada’nın uluslararası bağlar kurmak için benimsediği tutumun küresel anlamda kendisine puan kazandırdığını ve Kanada’nın diğer ülkelerden farklı olarak dünyaya ulaşan bir ülke olarak göründüğünü ifade etti.

Kaynak: https://www.cbc.ca/radio/thehouse/the-house-dangerous-diplomatic-waters-and-climate-concerns-1.4924797/jim-carr-time-to-step-out-from-u-s-shadow-1.4927171 - 01/12/2018