NAFTA Uzmanlar Kurulu, Kanada Kerestesinin ABD Yerli Sanayiine Zarar Vermediğine Hükmetti

10 Eylül 2019

National Newswatch tarafından yayımlanan, 5 Eylül 2019 tarihli habere göre, 3’ü Kanadalı, 2’si ABD’li 5 üyeden oluşan NAFTA Uzmanlar Kurulu, 4 Eylül 2019 tarihinde, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun Kanada’dan yapılan yumuşak kereste ithalatının yerel endüstriye zarar verdiğine ilişkin iddialarını destekleyici kanıtların olmadığına hükmederek söz konusu komisyona ellerindeki verileri yeniden değerlendirmek üzere 90 günlük süre verdi. Bu karar, başından beri ABD’nin bu konudaki iddialarının haksız ve dayanaksız olduğunu savunan Kanada tarafından olumlu karşılanırken, Kanada Hükümeti bu kararı, ek vergilerin kaldırılması ve şu ana kadar tahsil edilen vergilerin iade edilmesi konusunda önemli bir adım olarak nitelendirdi. NAFTA Uzmanlar Kurulu, ABD’deki yumuşak kereste yerel endüstrisinin, iddiaların aksine, en karlı dönemini yaşadığını da ortaya koydu.

 

Kanada’dan ithal yumuşak kerestenin adil olmayan şekilde sübvanse edilip düşük fiyatlarla ABD’ye satıldığını savunan ABD Hükümeti, Nisan 2017’de Kanada’dan ithal yumuşak keresteye %20 oranında ek vergi getirmiş, ertesi yıl da, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu Kanada’dan bu alanda yapılan ithalatın yerel endüstriye zarar verdiği yönündeki kanaatini açıklamıştı. Böylelikle, Kanada ve ABD, bu mesele için 5 kez karşı karşıya gelmiş oldu. Kanada, NAFTA ve DTÖ kapsamında, ek vergi ve yerel endüstriye zarar iddiaları yüzünden pek çok sorun yaşıyor. NAFTA Uzmanlar Kurulu’nun kararı ABD Uluslarası Ticaret Komisyonu’nun kararını değiştirmesinde etkili olursa, Kanada’ya bu alanda uygulanan ek vergilerin kaldırılması gerekecek.

 

Kaynak: https://www.nationalnewswatch.com/2019/09/05/nafta-panel-says-u-s-cant-show-harm-from-canadian-softwood-industry-2/#.XXMAUvlKjIW – Ottava Ticaret Müşavirliği