Şubat 2019 Kanada Ekonomi Haberleri

14 Mart 2019
  • Alberta Eyaleti Hükümeti, 19 Şubat’ta, demir yolu taşıma kapasitesini 4.400 vagona çıkararak günlük petrol taşıma kapasitesini, 2020’ye kadar 120.000 varile yükseltmek amacıyla 3,7 milyar Dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Alberta Hükümeti vagonların ilk kısmının 2019 Temmuz’da petrol taşımaya başlayacağını duyurdu.
  • Alberta Hükümeti, 28 Şubat’ta, Nisan’da petrol üretimini 25.000 varil artırıp petrol üretimini günde yaklaşık 3,66 milyon varile çıkaracağını ifade etti.
  • Ulusal Enerji Kurumu, Kanada Hükümeti’ne Trans Mountain Boru Hattı Genişletme Projesi’nin kamu yararına olduğu ve onaylanmasının uygun olacağı yönünde rapor verdi. Ulusal Enerji Kurumu, projenin onaylanması durumunda, 156 yeni koşul ve 16 yeni tavsiye sundu.
  • Calgary merkezli Pembina Boru Hattı Kuruluşu ve Kuveytli Petrokimya endüstrisi şirketi K.S.C., Edmonton şehrinin kuzeydoğusunda, entegre propan dehidrojenasyon fabrikası ve polipropilen tesisi inşa etmek üzere yatırım kararı aldılar. Pembina şirketi söz konusu projenin brüt yatırım maliyetinin 4,5 milyar Dolar olacağını ve tesisin 2023 ortasında hizmete gireceğini ifade etti.
  • Calgary merkezli Encana Şirketi 2019 yılı için yatırım bütçesini 2,7 milyar ila 2,9 milyar Dolar arasında öngördü, sermaye yatırımlarının yüzde 75’inden fazlası Permian, Anadarko ve Montney havzalarına ayrılacak.
  • Saskatoon merkezli Nutrien Ltd., Avusturalya merkezli Ruralco Holdings Limited ile, Ruralco’nun bütün hisselerini 469 milyon Avusturalya Dolarına satın almak üzere bağlayıcı anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
Finans ve Sigorta
  • New York merkezli Morgan Stanley, Calgary merkezli Solium Capital Inc. ile Solium Capital Inc.’i yaklaşık $1,1 milyar Dolara satın almak üzere anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Şirket, düzenlemelerle ilgili onaylar ve standart satış prosedürleri nedeniyle, satış işleminin 2019’un ikinci çeyreğinde tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.
  • Montreal merkezli Laurentian Bankası stratejik nedenlerle, bordrolu çalışan sayısını, önümüzdeki 12 ay boyunca, yaklaşık yüzde 10 ya da 350 çalışan olarak azaltmayı öngördüğünü ifade etti.
İmalat
  • Montreal merkezli Saputo, İngiliz Dairy Crest Group’un tüm hisselerini yaklaşık 1,7 milyar Dolara peşin olarak alacağını açıkladı. Saputo, düzenlemelerle ilgili onaylar ve standart satış prosedürleri nedeniyle, satış işleminin 2019’un ikinci çeyreğinde kapanmasının öngörüldüğünü iade etti.
Perakende
  • Kansas merkezli Payless ShoeSource şirketi, şirketin ve Kuzey Amerika’daki bağlı şirketlerinin ABD’de konkordato başvurusunda bulunduğunu, Kanada’daki bazı bağlı şirketlerin de Ontario’da iflas koruma programı başvurusunda bulunacağını, Kuzey Amerika’daki yaklaşık 2.500 mağazasını ve e-ticaret faaliyetlerini kapatacağını, mağazaların Mart sonunda kapanmaya başlayacağını ifade etti.
  • Toronto merkezli HBC, Kanada’da Home Outfitters adlı işletmesini kapatacağını ve ABD’de yaklaşık 20’ye yakın mağazasını kapatacak olan Saks OFF 5TH’in 133 mağazasının durumunu değerlendireceğini ifade etti. Home Outfitters’in 2019’da kapanması öngörülüyor.
  • Kanada Hükümeti, Irving Gemi İnşaatı şirketine ait Halifax tersanesinde inşa edilecek 15 yeni Canadian Surface Combatant gemisinin dizaynı için Lockheed Martin Canada şirketini seçti. Kanada Hükümeti Irving Gemi İnşaatı şirketiyle imzalanan ilk sözleşmenin 185 milyon Dolar olduğunu ve dizayn süreçleri ilerledikçe bu miktarın yükseleceğini belirtti. Hükümet, gemi inşaatının 2020’nin başında başlayacağını ifade etti.

 
Kaynak: https://www.statcan.gc.ca/eng/dai/btd/cen/feb2019