Yeni NAFTA’yı Üç Ülke de Farklı Adlandırıyor

03 Aralık 2018

ABD, Kanada ve Meksika Nafta’nın yerini alacak yeni Anlaşma G20 Zirvesi’nde imzalandı. Bundan sonraki süreçte anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi icin, Demokratların coğunluğu elde ettiği ve yakında fikri ayrılıkların yaşanabilmesi öngörülen yeni Amerikan Kongresi dahil 3 ülke tarafından onaylanması gerekiyor. ABD Başkanı Donald Trump bu yeni Anlaşmanın Meksika, Kanada ve ABD’nin geleceğinde refah ve inovasyon sağlayacağını ifade etti. ABD’nin kendi adını öne koyarak USMCA olarak adlandırdığı bu anlaşmayı Kanada’nın kendi adını öne koyarak CUSMA, Meksika’nın da yine kendi adını öne koyarak İspanyolca TMEUC olarak adlandırdığı ifade ediliyor.

Yaklaşık 25 yıllık NAFTA anlaşmasının güncelleştirilmiş bir versiyonu olan USMCA otomobil ticareti, çevre ve çalışma standartları konularında belli başlı değişiklikler getiriyor. 3 ülke arasında milyarlarca dolarlık ticaretin devamı anlamına gelen bu anlaşmanın önünde hala bazı engeller var. Bu engellerin en büyüğü Demokratların coğunluğu oluşturacağı yeni Amerikan Kongresinin bu anlasmayı onaylaması konusunda. Donald Trump’ın anlaşmanın onaylanması için kongredeki her iki partinin de desteğini alması gerekmekte ve bazı Demokratlar çevre koruması gibi konularda USMCA’nin kimi unsurlarına itiraz ediyor, ayrıca USMCA’nın Amerikan isçilerini yeterince koruyup korumadığını sorguluyorlar. NAFTA’ya göre çalışma standartları konusunda küçük te olsa  bir iyileşme getiren USMCA’nin bu konuyla ilgili uygulayacağı yaptırım mekanizmaları konusunda hala soru işaretleri var. Işçi sendikaları da bu konudaki kaygılarını dile getirmekten çekinmiyorlar.

ABD NAFTA’yı Trade Promotion Authority (TPA)  (Ticareti Geliştirme Yetkisi) adı verilen ve ABD Başkanını müzakerelerde yetkilendiren ve Kongre’nin de oylama sürecini hızlandıran bir yasa çerçevesinde müzakere ettigi için Kongrenin de USMCA’ye değişiklikler ve düzenlemeler getirmesi öyle kolay görünmüyor. Anlaşmanın resmen imzalanmasından 105 gün sonra, yani önümüzdeki Mart ayı civarında, Amerikan Uluslararasi Ticaret Komisyonu’nun söz konusu Anlaşmanın Amerika’daki çeşitli sektör ve tüketici grupları üzerindeki etkisini inceleyen bir rapor yayımlaması ve Kongre’nin de büyük olasılıkla USMCA’yı ele almadan bu raporun sonucu beklemesi öngörülüyor. ABD Başkanı Donald Trump anlaşmanın iyi karşılandığını, bu konuda problem yaşamayacağını düşündügünü ifade ediyor. Kanada ve Meksika ise anlaşma yürürlüğe girmeden, hala kaldırılmayan çelik ve alüminyum vergilerinin kaldırılmasını bekliyorlar.
 
Kaynak: https://www.vox.com/world/2018/11/30/18117826/usmca-deal-nafta-signing-trump-g20