Katar Hükümet İletişim Ofisi Katar’ın önlemlerinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) yükümlülükleri ile uyumlu olduğunu belirtti

30 Mayıs 2019

Katar Devleti Hükümet İletişim Ofisi Birleşik Arap Emirlikleri’nin ikinci kez DTÖ’ye başvurarak Katar’ın mal ithalatı, dağıtımı ve satışı konusunda kısıtlamalar uyguladığını iddia ederek panele gidilmesini talep ettiğini belirtti.

İletişim Ofisi, dün yayınladığı bildiride BAE’den mal arzının önemli ölçüde azaldığını ve bunun sebebinin BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır tarafından 2017 Haziran ayından beri Katar’a karşı uygulanan blokaj ve ihracat kısıtlamaları olduğunu, sebebin Katar tarafından alınan bir önlem olmadığını belirtti.

Açıklamada, BAE’nin daha önce de kendi ihracat kısıtlayıcı önlemlerini incelemek yerine Katar’ın DTÖ yükümlülüklerine uygun olmayan önlemler aldığını itiraf ettiğine ilişkin medya açıklamalarında bulunduğunu ve bunun BAE’nin Katar’a karşı yürüttüğü medya kampanyasının bir parçası olduğu belirtildi.

Buna ilaveten, Katar tarafından BAE menşeli ürünlere karşı yapılan tüm uygulamaların DTÖ yükümlülükleri ile uyumlu olduğu ve bu şekilde kalacağı belirtildi. Açıklamada, DTÖ kurallarının tüketiciyi korumaya yönelik olarak mallar hakkında bilgilendirme istenmesi ile insan sağlığı, ürün güvenliği, gıda sağlığı ve çevreyi korumaya yönelik düzenlemelere izin verdiği ve Katar’ın bu alandaki kuralları uygulamaya devem edeceği ifade edildi.

Kaynak: https://www.thepeninsulaqatar.com/article/30/05/2019/Qatar%E2%80%99s-measures-consistent-with-WTO-obligations,-says-GCO-statement
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği