Katar tavuk üretiminde %100, süt ürünleri alanında ise %109 oranında kendine yeterli hale geldi.

10 Ekim 2019

Katar Çevre ve Belediye Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık İşleri Müsteşar Yardımcısı Şeyh Dr. Faleh bin Nasser al-Thani, 2 yıllık blokaj sonunda taze kümes hayvancılığı ürünleri alanında talebin %100’ünün yerli üretim ile karşılanabilir duruma geldiğini belirtti. Yerli üretim arzı talebi geçtiği zaman ihracat yapma planları bulunduğunu da ekledi.
 
İlaveten, süt ve süt ürünlerinde yurtiçi talebin %109’unun yerli üretimle karşılandığını ifade etti. Yurtiçi yumurta talebinin ise %40’ının yerel üretim aracılığıyla karşılanabildiğini, bu oranın gelecekte artmasını planladıklarını ekledi.
 
Şeyh Dr. Faleh, yerli üretimin taze ürünler ve tavuk talebi açısından yeterli olduğunu, bazı çiftliklerin ise ihracat yapmak istediklerini, küçük miktarlarda da olsa bazı ihracat işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirtti. İhraç edilebilecek ürünler arasında kanatlı hayvan, peynir, çiftlik balığı ve karidesi olduğunu ifade etti. Mevcut çiftliklerin üretiminin yıllık 10.000 ton olduğunu ve gelecek yıl bu rakamın 90.000 tona ulaşmasının beklendiğini ilave etti. Ayrıca halihazırda üretim yapan çiftlik sayısının da 1300’e çıktığını söyledi.
 
Kaynak: the Gulf Times (7.10.2019) https://www.gulf-times.com/story/643642/Qatar-100-self-sufficient-in-fresh-chicken-109-in-
 
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği