Qatargas tek seferde en büyük LNG kargosunu Türkiye’nin Marmara terminaline teslim etti

25 Haziran 2019

Qtargas şirketi Türkiye’nin Marmara LNG terminaline tek seferde en büyük kapasiteli sevkiyat olan ilk LNG sevkiyatını gerçekleştirdiğini açıkladı. Sevkiyatta kullanılan Al Sheehaniya adlı araç Marmara terminaline süper soğuk LNG taşıyan ilk Q Flex araç olarak tarihe geçti.

Qatargas CEO’su Şeyh Khalid bin Khalifa al-Thani, Marmara LNG terminalinin kullanımı sayesinde dünyadaki en büyük LNG taşıyıcısı araçları Türkiye’de yeni bir LNG terminaline daha gönderme imkanı bulduklarını açıkladı. İlaveten, 14 yeni LNG tesisi ve 77 milyon ton üretim kapasitesi ile Qtargas şirketinin artan doğalgaz ihtiyacını karşılayacak güvenilir bir üretici konuma geldiğini; ayrıca Q Flex ve Q Max araçları açısından da ölçek ekonomisini karşılar durumda olduğunu belirtti.

Marmara LNG terminali bir devlet şirketi olan Botaş’a ait olup aslen normal ölçekteki LNG taşıyıcı vasıtaları için tasarlanmıştır. Ancak söz konusu tesis yakın zamanda bazı yenilemelerden geçirilerek Q Flex ve Q Max araçları için uygun hale getirilmiştir.

AL Sheehaniye 210.000 m3 kapasiteye sahip bir Q Flex araç olup bu araca 30 Mayıs tarihinde Marmara LNG terminaline gönderilmek üzere Ras Laffan tesislerinde 207.000 m3 LNG yüklenmiştir.
 
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği
Kaynak: https://www.gulf-times.com/story/634748/Qatargas-delivers-largest-single-LNG-cargo-at-Turkey-s-Marmara-Terminal