Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kılavuzuna Göre COVID-19'un İşyerinde Yayılmasını Önlemeye İlişkin Kurallar

17 Haziran 2020

Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kılavuzuna Göre COVID-19'un İşyerinde Yayılmasını Önlemeye İlişkin Kurallar

17.06.2020 - Sağlık Bakanlığı, 153 sayfadan oluşan "COVID-19 Virüsünün Yayılmasına Karşı Koruma El Kitabı"nı yayımladı. Sağlık Bakanlığı'na göre, bu rehber epidemiyolojik duruma bağlı olarak tamamlanmaya devam edecektir. Bu el kitabı ayrıca COVID-19'un işyerindeki yayılımının nasıl azaltılacağına ilişkin kuralları içeriyor. "Bir çalışanın COVID-19 ile enfekte olduğu doğrulanırsa, işyerindeki diğer çalışanları COVID-19'a maruz kalma olasılığı hakkında bilgilendirmelidir, ancak etik kurallara göre gizliliği korumak zorundadır. İşverenler, çalışanlara bu kılavuzdaki talimatlara göre çalışmaya nasıl devam edecekleri konusunda talimat vermelidir "
COVID-19'un işyerinde yayılmasını önlemek için bazı talimatlar:
- Semptomları olan çalışanlar (örneğin: ateş, öksürük veya nefes almada zorluk) işverenlerini bilgilendirmeli ve evde kalmalıdır
- Hasta çalışanlar Sağlık Bakanlığı talimatlarını ve tavsiyelerini takip etmelidir
- Sağlığı iyi olan ancak evde COVID-19 hasta aile üyeleri olan çalışanlar da işverenlerini bilgilendirmeli ve Sağlık Bakanlığı Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'nün talimatlarını ve tavsiyelerini takip etmelidir.
- Çalışanlar, müşteriler ve ziyaretçiler için el temizleme alanları sağlamalı ve dikkatli el temizliğini teşvik etmelidir.
- Çalışanları hasta olduklarında evde kalmaya zorlayın
- Enfeksiyonun solunum yoluyla bulaşmasını önlemek için önlemler alın (maske kullanımı)
- Müşterilere ve halka mendil sepetleri, çöp kutuları ve tek kullanımlık eldivenler sağlayın
- İşverenler, çalışanlar ve diğerleri arasındaki fiziksel mesafeyi artırmak için esnek programlar gibi düzenlemeler ve uygulamalar geliştirme olasılığını göz önünde bulundurmalıdır. (örneğin evden çalışma, vardiya).
-Çalışanlara, mümkünse diğer çalışanların telefonlarını, masalarını, veya iş ekipmanlarını kullanmamalarını söyleyin.
- Ekipmanların ve çalışma ortamının düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfeksiyonu dahil olmak üzere düzenli temizlik uygulamalarını uygulayın.
- Temizlik kimyasalları, bu kılavuzun birinci ekteki talimatlara göre seçilmeli ve hazırlanmalıdır.
Ayrıca kılavuzda müşterilere izin verilen maksimum sayının 8 metrekarede bir kişi olduğunu ve tesis sahiplerinin, tesise girmeden önce izin verilen maksimum kişi sayısını yayınlamakla yükümlü olduğunu belirtmektedir.

 
Kaynak:          Telegrafi haber sitesi https://telegrafi.com/rregullat-se-si-te-behet-parandalimi-perhapjes-se-covid-19-ne-vendet-e-punes-sipas-manualit-te-msh-se/
Yayımlayan:   Priştine Ticaret Müşavirliği