Kosova Sırbistan Ürünlerinin İkamesi İçin Başka Pazarları Araştırıyor

06 Aralık 2018

Kosova, Sırbistan Ürünlerinin İkamesi İçin Başka Pazarları Araştırıyor

Kosova’nın ticari ile üretim işletmeleri %100 vergi tarifesinin uygulanmasının ardından Sırbistan ve Bosna Hersek’ten gelen ürünlerin değiştirilmesi için alternatif bulma çalışmalarına başladı.
İşletmelere göre, daha önce Sırbistan’dan ithal edilen nihai ürün ve ham maddelerin sağlanması için Makedonya, Arnavutluk, Yunanistan, Hırvatistan, Türkiye ve İtalya gibi ülkeler alternatif olarak görülüyor. Kosova Hükümeti 21 Kasımda, Sırbistan ve Bosna’dan gelen mallara yüzde 100 vergi uygulamaya başladı. Bu karar ise Kosovalı Sırpların yanı sıra, Belgrad ve Saraybosna yetkililerinin sert tepkilerine neden oldu. Avrupa Komisyonu ve ABD gibi uluslararası mekanizmalar CEFTA Serbest Ticaret Anlaşmasının ihlal edilmesi nedeniyle yüzde 100’lük verginin kaldırılmasını istedi.
Ancak Kosova Hükümeti şimdiye kadar bu kararından vazgeçmek niyetinde değil. Kosova Üreticiler Kulübü İcra Müdürü Astrit Panxha, Sırbistan ve Bosna’dan daha önce alınan ham maddenin değiştirilmesi için üreticilerin çoğu başka ülkelerde tedarikçileri bulma çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
 
Kaynak:          Telegrafi haber sitesi https://telegrafi.com/kosova-hulumton-tregjet-ne-rajon-per-zevendesimin-e-prodhimeve-nga-serbia/
Yayımlayan:   Priştine Ticaret Müşavirliği