Kosova'da Yeni Anti-COVID-19 Önlemleri Bugün Yürürlüğe Giriyor

23 Aralık 2020

Kosova'da Yeni Anti-COVID-19 Önlemleri Bugün Yürürlüğe Giriyor

Kosova Hükümeti, COVID-19'un yayılmasını önlemek için yeni tedbirleri onayladı. Bu tedbirler uyarınca, belediyelerin kategorizasyonu kaldırılmadı. Vatandaşların hareket saatleri ile gastronomi sektörünün mesaileri uzatıldı. Alışveriş merkezleri ile otel ve gastronomi sektörü 05:00-20:00 arası çalışacak, kategori bölgelerine göre otel ve gastronomi sektörü saat 20: 00'dan sonra "paket servisi" hizmeti ile çalışacak. Toplu taşımaya, kapasitesinin% 50'ye kadarını kullanarak çalışmasına izin verilecek. Ayrıca bu en yeni karara göre 65 yaş ve üstü vatandaşlar 6:00-10:00 ve 16:00-19:00 saatleri arasında evden çıkabilir, bu saatler dışında yetkili belgeyi göstermekle sadece acil durum ve sağlık ihtiyaçları için dışarı çıkabilecekler. Karar 23.12.2020 tarihinde saat 05.00'da yürürlüğe girecek ve diğer bir karara kadar geçerli olacak.
 
Diğer taraftan, Kosova Cumhuriyeti'nin tüm bölgesinde uygulanmak üzere aşağıdaki önlemler de alınmıştır:
Kosova vatandaşları ve yabancıların ülkeye girişleri hakkında:
1. Resmi ECDC listesine göre yüksek riskli ülkelerden gelen, Kosova'da geçici veya kalıcı oturma izni olanlar da dahil olmak üzere, Kosova'ya giren yabancı vatandaşların son 72 saat içinde COVID-19 için negatif RT-PCR testi ibraz etmeleri gerekmektedir.
2. Yukarıdaki 1. maddenin istisnaları şunlardır:
2.1. Yabancı uyrukluların yalnızca RKS bölgesinden geçeceklerine ve girişten sonra 3 saat içinde RKS bölgesini terk edeceklerine ilişkin bir beyanname imzalayacaklarını dikkate alarak, Adem Yaşari Uluslararası Havalimanı veya karayolları üzerinden giriş yaptıklarında negatif RT-PCR test sertifikasına sahip olmaları gerekmez.
2.2. Uluslararası taşıma protokolüne uyulması koşuluyla, profesyonel taşıyıcıların (sürücülerin) negatif bir PCR test sertifikasına sahip olması gerekli değildir.
2.3. Otobüs veya normal uluslararası transit hat ile organize taşımacılık için ülkeye giriş yapanların, 5 saat içinde RKS bölgesinden ayrılacağına dair bir beyan imzalamaları şartıyla, negatif bir RT-PCR testi sunmaları gerekli değildir.
2.4. Kosova'ya akredite olan yabancı diplomatların ve onların aile üyelerinin negatif bir RT-PCR test sertifikası sunmalarına gerek yoktur.
 
3. Tüm Kosova vatandaşları (başka ülkede kalıcı oturma izni olanlar dahil), RKS'ye girmeden en geç 72 saat önce yapılan negatif RT-PCR testi için bir sertifika sunmalıdır. Sunmamaları halinde 7 gün boyunca kendilerini izole etmek zorunda kalacaklar.
4. Yukarıdaki 3. maddenin istisnası, son 24 saat içinde Kosova'dan çıkan Kosova vatandaşlarıdır (başka bir ülkede ikamet edenler dahil).

Kaynak:          Kosova Cumhuriyeti Resmi Gazetesi https://gzk.rks-gov.net/ActDocumentDetail.aspx?ActID=35879
Yayımlayan:   Priştine Ticaret Müşavirliği