Türkiye’nin Balkanlara İhracatı Neredeyse 10 Milyar Dolar

28 Ekim 2019

Türkiye’nin Balkanlara İhracatı Neredeyse 10 Milyar Dolar
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin paylaştığı bilgiler doğrultusunda, Türkiye, geçen yılın aynı dönemiyle kıyasen, 2019 yılının ilk dokuz ayında yüzde 3.7 bir büyümeyle, Balkanlara 9.8 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleşmiştir. Balkan bölgesinde en çok ürün ile ihracat hacmini 2.9 milyar dolar değerinde Romanya oluştururken, ardından onu 1.8 milyar dolar ile Bulgaristan, 1.5 milyar dolar ile Yunanistan, 1.2 milyar dolar ile Slovenya takip etmektedir.
Ayrıca Türkiye’nin Arnavutluk’a, Kosova’ya ve Sırbistan’a yaptığı ihracat artış göstermiştir. Verilere göre, İstanbul tek başına Balkanlara yapılan ihracatın %45.6’sını karşılamaktadır. Balkan ülkelerine en fazla ihracat 2.2 milyar dolar değerle otomotiv sektöründen sağlanmaktadır. Balkanlar, Türkiye için yalnızca politik, ekonomik ve coğrafi açıdan değil, aynı zamanda bölgeyle olan tarihi, kültürel ve insani bağlarından dolayı da bir önceliktir.
 
Kaynak:          Indeksonline haber sitesi https://indeksonline.net/eksportet-e-turqise-ne-ballkan-arrijne-afer-10-miliarde-dollare/
Yayımlayan:   Priştine Ticaret Müşavirliği