Baltık Ülkelerinin En Önemli Sorunu İşgücü Kıtlığı

26 Ekim 2018

SEB Bank tarafından yapılan bir ankete göre Litvanya, Letonya ve Estonya'dan oluşan Baltık ülkelerinde ekonomi ile ilgili en önemli sorunun işgücü kıtlığı olduğu ortaya konuldu. Söz konusu ankete katılım sağlayan firmalar, yatırım yapmak ve risk almak istediklerini belirtti. Ayrıca, inovasyonun piyasaya kayda değer bir dimanizm kazandırıldığı ifade edildi. 

Öte yandan, ekonomide yaşanan birinci, ikinci ve üçüncü problemin işgücü kıtlığı olduğu vurgulandı. Bu durumun sadece anılan ankette fark edilmediği, diğer bir çok çalışmada da aynı sonuca ulaşıldığı dile getirildi. 

Yapılan açıklamada, ankete iştirak eden firmaların en çok verimliliği artırmak istediği belirtildi. Bunun yanında, teknoloji ve üretim ekipmanlarına yatırım yapma arzusu göze çarptı. 

Yabancı işçi çalıştırma konusundaki firkirleri sorulan Litvanya ve Estonya'daki firmaların %15'i böyle bir planlarının olmadığını ifade etti. Buna karşın, %40'ı halihazırda misafir işçi çalıştırdıklarını ya da planladıklarını dile getirdi. Letonya'da ise bu iki oranın %25 olduğu belirtildi. 

Kaynak       : LETA
Yayımlayan: Vilnius Ticaret Müşavirliği