Litvanya'nın Ocak Ayı Dış Ticaret Açığı 87,9 Milyon Avro Seviyesinde Gerçekleşti

14 Mart 2019

Litvanya'nın Ocak ayı dış ticaret verileri, Statistics Lithuania tarafından yayımlandı. Buna göre, Ocak ayında Litvanya'nın ihracatı 2,27 milyar Avro olurken, ithalatı 2,36 milyar Avro olarak gerçekleşti. Litvanya orijinli malların ihracatı ise 1,44 milyar Avro oldu. Dış ticaret açığının 87,9 milyon Avro seviyesinde gerçekleştiği anlaşıldı. 

Bir önceki ay ile karşılaştırma yapıldığında, ihracatın %1,2, ithaların ise %4,1 gerilediği anlaşıldı. İhracattaki düşüşün makineler, petrol ürünleri ve elektrikli makinelerdeki gerilemeden kaynaklandığı anlaşıldı. Öte yandan, ithalattaki gerilemenin temel sürükleyicilerinin makineler, optik ve sağlık aletleri ile içecekler olduğu öğrenildi. 

Bir önceki yılın Ocak ayı ile kıyaslandığında, ihracatın %7,8 yükseldiği, buna karşın, ithalatın neredeyse aynı kaldığı anlaşıldı. 

Bu dönemde en önemli pazarların Rusya, Polonya ve Letonya olduğu, tedarik ülkeleri arasında ise ilk sıraları Rusya, Almanya ve Polonya'nın aldığı bildirildi. En çok ihraç ve ithal edilen ürünlerin ise sırasıyla, mineral ürünler, makineler ve kimyasal ürünler olduğu belirtildi.

Kaynak      : ELTA
Yayımlayan: Vilnius Ticaret Müşavirliği