IMF’nin Nijerya’ya 3,4 milyar dolarlık yardım kredisini onayladığı açıklanmıştır

29 Nisan 2020

28 Nisan 2020 tarihinde IMF’nin Nijerya’ya 3,4 milyar dolarlık yardım kredisini onayladığı açıklanmıştır. Bu tutar, Covid-19 salgını sebebiyle tek bir ülkeye yapılacak en büyük ödeme niteliğindedir.
Söz konusu açıklamada, IMF’nin krediyi Hızlı Finansman Aracı olarak kullandırması öngörülmüştür. Bu kredi ise genelde emtia fiyat şokları, doğal afetler, çatışma ve çatışma sonrası durumlardan, kırılganlıktan ve acil durumlardan kaynaklanan fonlamaya bağlı bir IMF uygulamadır.
Hem salgının etkisini kontrol altına alabilmek, hem de petrol fiyatlarındaki düşüşün Nijerya’da yarattığı etki düşünüldüğünde, yapılan yardımın ödemeler dengesindeki acil açıkların telafisinde kullanılacağı bahsedilmiştir. Kısa vadede sağlık harcamalarının finanse edilmesi ve krizin hane halkı ve işletmeler üzerindeki etkisinin hafifletilmesi öncelik kapsamına alınmıştır. Onun dışında ülkedeki döviz kurunun birleştirilmesi için de çağrıda bulunulmuştur. Orta vadede ise, makroekonomik istikrarın sağlanması temel amaç edinilmiştir. Kredinin 3,5 ila 5 yıl arasında geri ödenmesi beklenmektedir.
Kaynak: IMF
Yayımlayan: Abuja Ticaret Müşavirliği