İlk kereste müzayedesinden 2 milyon Avro gelir elde edildi

20 Şubat 2020

Ülkenin kuzeyindeki Slovenj Gradec kasabasındaki 14 yıldan beri yapılan değerli kütük/kereste müzayedesinde kabaca iki milyon euro değerinde kütük el değiştirmiştir.
 
Ahşabın yarısından fazlası, başta Çin'den gelenler  olmak üzere  yurtdışından gelen alıcılara satılmıştır. Slovenya'nın abanozu olarak da adlandırılan çınar yapraklı akçaağaç en yüksek satış gelirine konu olmuştur.
 
Organizatörler tarafından rekor olarak açıklanan satış bedeli,  ülkenin güneydeki Snežnik Dağı'nın altındaki ormandan kesilen 100 yıllık kütüğün, 29,160 EUR veya metreküp başına 14,414 EUR karşılığında bir Alman tarafından  satın alınması ile kırılmıştır.
 

865 kişiye ait toplam  6.620 kütük ( yaklaşık 7.000 metreküp)  kütüğün el değiştirdiği ve Avrupa'nın en büyük müzayedesi olduğu belirtilen müzayedede Çinli alıcıların genellikle parke ve masif ahşap mobilyalar  için meşe ve  akçaağaçı, İtalyan ve Alman alıcıların ise  çoğunlukla yatlar, arabalar ve müzik aletleri için kaplamalarda kullanılan  akçaağacı  tercih ettikleri belirtilmiştir.

 
Kaynak: STA Online
 
Yayımlayan: Ljubljana Ticaret Müşavirliği