2018’deki yatırım programında Türkmenistan dış ekonomik ilişkiler devlet bankasının rolü açıklandı

18 Ocak 2019

TDH'den bir raporun özeti:
• Türkmenistan'ın dış ekonomik işleri devlet bankası (Vneshekonombank), uluslararası sermaye piyasalarında hükümetin temsilcisi olarak hareket etmektedir. Banka, yabancı finansal kuruluşlarla işbirliği ve etkileşim konusunda engin bir deneyime sahiptir ve bu, 2018 yılında başarıyla devam etmiştir.
• Şubat 2018’de, Vneshekonombank, Avrupa’nın tarımsal ekipman tedarikini (Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda) Bakanlığını finanse etmek için Almanya’nın en büyük bankacılık kaygısı Commerzbank ile toplam 121.082.500 Euro tutarında kredi anlaşması imzaladı. Ülkemizin Tarım ve Su çiftlikleri.
• Temmuz ayında, Chardzhev bölgesindeki 432 megawatt'lık bir gaz türbini elektrik santrali için anahtar teslimi bir projeyi finanse etmek için Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası ve diğer finansal kuruluşlarla 152.618.478.35 ABD Doları ve 13.101.782.598 ABD Doları tutarında iki kredi anlaşması imzalandı. Lebap eyaleti.
• Bu büyük yatırım projesinin uygulanmasına başlanması Kasım 2018'de verilmiş olup, Japon şirketleri Sumitomo Corporation ve Mitsubishi Hitachi Power Systems ile Türk Rönesans Holding uygulamasına katılmıştır. Proje yerel olarak ve ayrıca Afganistan'a da elektrik sağlayacak.
• 2018-2024 tarihlerinde Türkmenistan Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Programı'na göre, ülkede üretilen toplam elektrik hacminin 33 milyar kilovat saate çıkarılması planlanmaktadır. [Bu hedef, 2019-2025 dönemi için gözden geçirilmiş kalkınma planında muhtemelen aynı kalacaktır].
• Türkmenistan'ın elektrik şebekesini modernize etme projesini finanse etmek için Asya Kalkınma Bankası ile 500 milyon ABD Doları tutarındaki anlaşma, Türkmen enerji kaynaklarının dünya pazarlarına tedarik edilmesi için ihracat rotalarının coğrafyasını genişletmek üzere tasarlanmıştır.
• Elektrik üretimindeki artış, Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Afganistan-Pakistan (TUTAP) uluslararası projesinin çerçevesinin beslenmesine yardımcı olacaktır.
• Vneshekonombank, bu saygın uluslararası kuruluşla Ekim 2017'de imzalanan Proje Belgesi çerçevesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile 2018'de aktif işbirliğini sürdürdü. Bankanın UNDP ile ortaklığı üç ana alanda yürütülmüştür: dış borç alınan fonlarla finanse edilen ulusal kalkınma projelerini koordine etmek için mekanizmaların iyileştirilmesi; bankanın yenilikçi gelişimi için orta vadeli bir stratejinin geliştirilmesi; Türkmenvneshekonombank'ta dijital banknot tanıtımı için hazırlık.
• Sonuç olarak, UNDP'nin desteğiyle ve dünyaca ünlü danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers Audit SRL ile yakın işbirliği içinde, dijital bankacılığın uygulamaya konması da dahil olmak üzere orta vadeli bir banka kalkınma stratejisi geliştirilmiştir.
• Bu strateji, Bankanın bütün alanlarındaki faaliyetlerini, özellikle de Başkan Gurbanguly Berdimuhamedov tarafından başlatılan 2019-2025 yılları için Türkmenistan’daki Dijital Ekonomi Geliştirme Kavramı’nın amaçlarını karşılayan yenilikçi bilgi teknolojilerinin uygulanmasında, geliştirilmesini sağlamaktadır. Yeni stratejinin amacına uygun olarak uygulanması, sunulan bankacılık hizmetlerinin kapsamını önemli ölçüde artıracak, müşteri hizmetlerinin kalitesini ve hızını artıracaktır.
• Ayrıca, 2018'de, UNDP ve uluslararası uzmanlarla ortaklaşa olarak, uluslararası ve yabancı finans kurumları tarafından finanse edilen projelere borç verme prosedürü hakkında bir belge hazırlandı. Bu projenin benimsenmesi, bankanın bakanlıklar, kuruluşlar, Türkmenistan teşebbüsleri ile etkileşiminin sistematik hale getirilmesi amacıyla, dış kredileri ülke ekonomisine çekmek için yabancı finansal kuruluşlarla işbirliğinin olanaklarını ve coğrafyasını genişletecektir.

Kaynak: nCa Haber Bülteni