AGİT’ten Türkmenistan’ın sosyo-ekonomik kalkınma programına destek

20 Nisan 2019

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Türkmenistan’daki merkezinin açılmasının 20.yıldönümü çeşitli etkinlikler ile kutlandı. AGİT Genel Sekreteri Tomas Greminger, bu etkinliklere katılmak üzere Aşkabat’a geldi. Genel Sekreter, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ve Meclis Başkanı Gülşat Mamedova ile görüştü.
Türkmen Lider ve AGİT Genel Sekreteri görüşmesinde Türkmenistan ile AGİT arasındaki işbirliği üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Avrasya kıtasında küresel ekonomik süreçler tarafından dikte edilen yeni uluslararası ulaşım yollarının oluşturulması konusu ele alındı. Bu bağlamda, BM ve diğer uluslararası kuruluşlarda bu konuda çok taraflı bir diyalog başlatan Türkmenistan’ın ulaştırma diplomasisinin artan rolüne vurgu yapıldı.
Toplantıda Türkmenistan deniz filosu ve ilgili tüm altyapının stratejik önemine dikkat çekildi. Devlet Başkanı, yeni Türkmenbaşı limanının işleyişinin bölgedeki durum üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacağına ve Hazar’a kıyısı bulunan ülkeler arasında bir dizi güncel konuda işbirliğini ilerlemesine katkı sağlayacağını belirtti. Bu bağlamda, multimodal ulaşım ve transit koridoru Lapis Lazuli (Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye) önemi ve ayrıca Büyük İpek Yolu'nu yeni bir biçimde yeniden canlandırılması gündeme getirildi.
Görüşmede, insani alanlar ile birlikte sınır suçlarıyla mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı gibi konulardaki işbirliği değerlendirildi.
AGİT Genel Sekreteri Tomas Greminger Aşkabat temasları kapsamında Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen konferansa katıldı. Ayrıca, Yıldız otelindeki AGİT Aşkabat Merkezi’nin açılmasının 20.yıldönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katılan AGİT Genel Sekreteri Tomas Greminger burada yaptığı açıklamasında, Türkmenistan’ın yeni kabul eden sosyo-ekonomik kalkınma programını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Türkmenistan’da düzenlenecek 1.Hazar Ekonomik Forumu’nun önemli olduğunu ifade eden Greminger, Türkmenistan ile her alanda işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
Türkmenistan’ın ticari ve ekonomik ortaklığı genişletmek için yoğun mesai harcadığını söyleyen Greminger, Türkmen diplomasisinin stratejik yönleri olan enerji, ulaşım ve su diplomasisinin bölge ülkeleri arasında yeni bir işbirliği düzeyi getirme yollarını temsil ettiği için çok önemli olduğunu ifade etti. Greminger, Türkmenistan'ın enerji, ulaşım ve su yönetimi diplomasisinin yakın zamanda meyve vereceği dile getirerek, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın bu üç alanda gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni