Avrupa Konsorsiyumu, Trans-Hazar Doğal Gaz Boru Hattı önerisini duyurdu

21 Ocak 2020

Türkmenistan ve Almanya arasındaki dostluk diyaloğunun ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin daha da geliştirilmesi, yurt içi sanayilerin dış pazarlardaki konumunun güçlendirilmesi, ihracat, inovasyon ve yatırım potansiyelinin artırılması amacıyla Türkmen-Alman İş Forumu Perşembe günü Aşkabat'ta düzenlenecek.

Forum, Almanya Dışişleri Bakanlığı, Alman uluslararası işbirliği Derneği, Doğu Avrupa girişimciliğin Teşviki Derneği, Alman Ticaret Odası ve Almanya'nın çok çeşitli endüstrilerde uzmanlaşmış birçok şirketinin temsilcilerini bir araya getirecek.

Forumun gündeminde ticaret ve ekonomik işbirliği konusunda yeni öneriler yer alıyor. Müzakereler sırasında tarafların ikili ilişkilerin genişletilmesi konularını ele almaları bekleniyor.

İlk Hazar ekonomik Forumu'nun oturum aralarında Trans-Hazar doğal gaz boru hattının inşasını öneren Avrupa Konsorsiyumu da Türkmen-Alman Forumu'na katılacak.

Edison Technologies liderliğindeki konsorsiyum
Edison teknolojileri Genel Müdürü Edison Kasapoğlu, Avaza Ulusal Turizm bölgesinde düzenlenen forumun oturum aralarında Azerbaycan üzerinden Avrupa ülkelerine Türkmen gazı tedariki için bir proje önerdi.

Edison Technologies ile birlikte, Avrupa Konsorsiyumu ayrıca MMEC Mannesmann GmbH ve Air Liquide Global E&C çözümlerini de içermektedir.

Geçtiğimiz Şubat ayında Berlin'deki Türkmen-Alman İş Forumu sırasında Kasapoğlu, Trans-Hazar boru hattının Avrupa için ek bir doğal gaz kaynağı oluşturacağını kaydetti.

Kasapoğlu'na göre, Trans-Hazar boru hattının döşenmesinin temeli, Kazakistan'ın Aktau kentinde Ağustos 2018'de ulaşılan Hazar Denizi'nin statüsü üzerine yapılan anlaşmadır.

Şirket, Hazar Denizi'nin dibine Azerbaycan kıyılarına 300 kilometrelik doğalgaz boru hattı döşeyecek ve Türkmen gazını Tanap üzerinden Türkiye'ye, daha sonra da Avrupa'ya ya da Avrupa Birliği sınırlarına yeni bir ekonomik yolla teslim edecektir.

Konsorsiyum Türkmenistan'da doğal gazın toplu gelişimini yürütmek niyetinde

Konsorsiyum temsilcisi, gaz boru hattının inşasına paralel olarak, konsorsiyumun Galkynysh sahasında gerekli sayıda kuyuyu delmek, orada inşa edilecek tesislerle gazı arındırmak ve trans-Hazar boru hattına ticari gaz pompalamak için kompresör istasyonları inşa etmek niyetinde olduğunu söylüyor.

Konsorsiyum, Trans-Hazar doğal gaz boru hattının inşasını kendi mali kaynaklarıyla uygulayacak. Bu durumda, yatırım getirisi boru hattının devreye sonra Avrupa'ya ticari gaz satışı ile elde edilecektir.

Çin şirketi Sinopec Engineering Group ile birlikte konsorsiyum, Türkmenistan'da polivinil asetat ve metanol üretimi için bir gaz-kimyasal kompleks inşa etmek için bir yatırım projesi yürütmeyi planlıyor.

Bu bağlamda, konsorsiyum Heyeti üyeleri 15 Ocak 2020'de Aşkabat'a gelerek, bu gaz kimya tesisinin Türkmengaz Devleti Kurumunda uygulanmasına ilişkin bir sunum yaptı. Temsilciler, bu büyük ölçekli projenin uygulanmasının Türkmengaz Devlet Kurumunun ihracat yeteneklerini genişleteceğini vurguladı.

Konsorsiyum, bu iddialı projeyi kendi finansal kaynaklarıyla uygulamayı ve üretim çıktısından yatırım getirisini elde etmeyi amaçlamaktadır.

Kaynak: BT, nCa news bulletin