BDT Ekonomik Konseyi 83.toplantısı Aşkabat’ta gerçekleştirildi

17 Eylül 2019

Türkmenistan’ın ev sahipliğinde Bağımsız Devletler Topluluğu Ekonomik Konseyi'nin 83. toplantısı yapıldı. Toplantıda, BDT ülkeleri arasında ekonomik alanda geniş bir işbirliği konuları ele alındı. Türkmenistan’ı temsilen ekonomiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Goçmurat Muradov katıldı. Toplantıda 24 belge imzalandı. Bu etkinliğe katılmak üzere Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Özbekistan ve BDT Yürütme Komitesi'nin üst düzey heyetleri Aşkabat’a geldi.
İlk önce sadece BDT ülkelerin Başbakan Yardımcılarının katılımıyla yapılan toplantıda, hizmetlerin serbest ticaretine ilişkin Anlaşmanın hazırlanması ele alındı. Bu belge üzerinde çalışmayı hızlandırmak için bir takım adımlar önerilmiştir. Delegasyon başkanları, BDT üye ülkelerin Stratejik Ekonomik İşbirliği Beyannamesi taslağını onayladı. Türkmenistan Devlet Başkanı’nın inisiyatifiyle hazırlanan bu belge, BDT üyesi devletlerin her birinin ekonomik çıkarları göz önünde bulundurularak, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi öngörülmektedir. Ekim ayında gerçekleştirilecek BDT Devlet Başkanları Zirvesi’nde Stratejik Ekonomik İşbirliği Beyannamesi taslağı görüşülecek. Ekonomik Konsey üyeleri, örgüte üye ülkeler arasında dijital gelişimi ve bunun uygulanması için İşbirliği Kavramı taslağını onayladı. Ayrıca, toplantı katılımcıları bir dizi finansal ve organizasyonel konuları ele aldı. Heyet başkanları tarafından kabul edilen 11 belge, Hükümet Başkanlarına sunulacak. Ekonomik Konseyin bir sonraki toplantısı 6 Aralık 2019 tarihinde Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılacak.
BDT Ekonomik Konseyin bu toplantısı, BDT örgütünün Ekonomik Konseyi’nin kuruluşunun 20.yıldönümünde yapılması ayrı bir önem kazandırdı. 20 yıl önce kurulan bu konseyde ekonomi, ticaret, yatırım, inovasyon, teknoloji alanında işbirliğine yönelik bin 500 konu değerlendirildi. Devlet ve Hükümet Başkanları düzeyinde bu alanda önemli belgeler kabul edildi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan