TAPI Boru Hattı Limited Şirketi temsilcisi TAPI projesi hakkında konuştu

22 Kasım 2019

Turkmengaz Devlet Kurumu ve TAPİ Boru hattı Şirketi Yönetim Kurulu temsilcisi Muhammetmyrad Amanov, Salı günü Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Türkmenistan yakıt ve enerji kompleksinin yöneticileri ile yapılan bir toplantıda, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı inşaatı projesi ile ilgili komşu ülkelerde yapılan tanıtım faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 

Belirtildiği gibi, bugüne kadar, TAPI gaz boru hattı projesi için ön tasarım ve fizibilite çalışması tamamen tamamlandı, hazırlanan belgeler katılımcı devletlerin ilgili bölümleriyle mutabık kalındı. Projenin Afganistan ve Pakistan'daki Çevresel Etki Değerlendirmesi tamamlanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır.

Bu ülkelerin topraklarında, toprak, atmosfer ve zemin koşullarının incelenmesi üzerine araştırma çalışmaları tamamlandı. Uluslararası standartların ve finansal kurumların tüm gereksinimlerini dikkate alınarak, bu çalışmaların yürütülmesinde toplam 2 binden fazla yerli ve yabancı uzman yer aldı.

Son aşamada anahtar teslimi gaz boru hattı inşaatı lojistik müteahhitleri çekmek için uluslararası ihalelerin sonuçları bekliyor ve sözleşme şartları üzerinde çalışmaya devam ediliyor. İhalelere Almanya, Türkiye, İtalya, İspanya, Yunanistan ve diğer ülkelerden petrol ve gaz ekipmanlarının yapımı ve üretimi konusunda uzmanlaşmış saygın şirketler katılıyor.

Amanov, projeye yatırım çekmek için Almanya, İtalya, Yunanistan, Rusya, Asya Kalkınma Bankası (ADB), İslam Kalkınma Bankası (IDB), diğer finans kurumları ve büyük uluslararası bankalardaki ihracat kredi ajansları ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Ayrıca, projenin katılımcı devletlerinin ilgili yapılarıyla birlikte, daha önce imzalanan anlaşmaları tamamlamak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Daha önce, Afganistan ve Pakistan hükümetleri ile ev sahibi taraflar arasında genel anlaşma şartları imzalandı ve şimdi bu anlaşmanın gaz transit ve ulaşım ile ilgili hükümlerinin şartları kabul edildi. Bu çalışmanın 2020 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

Toplantıda Gurbanguly Berdimuhamedov, TAPI Türkmen bölümünün inşasını hızlandırmak ve Afganistan ve Pakistan üzerinden doğalgaz boru hattının zamanında tamamlanması için Türkmengaz yöneticilerine özel talimatlarda bulundu.

Kaynak: nCa news bulletin