Türkmen ekonomisinin sürdürülebilir kalkınması ile ilgili Uzman Görüşü.

06 Ağustos 2019

Ph.D. Valentin Trapeznikov'a göre, Ekonomide ülkenin GSYİH'sinde istikrarlı bir büyümenin sürdürülmesi, üretim ve hizmet sektörlerine yaklaşık olarak aynı katkıyı sağlamıştır.

2019'un ilk yarısında Türkmenistan ekonomisi istikrarlı bir şekilde gelişiyordu; bu durum, Türkmenistan'ın gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) yüksek büyüme oranıyla doğrulandı. Altı ay boyunca Türkmen ekonomisi% 6,2 büyüdü. SNG.Today’ın haberine göre, 5 Ağustos’ta ekonomi bilimleri adayı Türkmenistan’ın gözlemcisi tarafından belirlendi.
 
Bilim insanına göre, ülke genelinde üretim hacmi% 6,7 arttı. Sabit GSYİH büyümesinin sürdürülmesi, üretken ve hizmet sektörlerine yaklaşık olarak aynı katkıyı sağlamıştır. Toplam GSYİH içindeki payları sırasıyla% 50,1 ve% 49,9 olmuştur.

- Türkmen ekonomisinin mal üreten sektörlerin temeli sanayi ve tarımdır. Burada, brüt katma değer artış oranı ortalama % 3 olmuştur. Geleneksel olarak, sanayi ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Yılın ilk yarısında ülke GSYİH'sının % 32,7'sini oluşturdu. 

Tarımda katma değer artış oranı % 3,5’e ulaştı. Tarım üreticilerinin hedeflenen devlet desteği sayesinde bu mümkün oldu. Sektörün GSYİH içindeki payı% 6,6'dır.

- Haziran ayında, Türkmen çiftçileri, 1, 65 milyon tondan fazla tahıl toplayarak buğday hasadı yaptı. Bu, geçen yıla göre % 57,5'ten daha yüksek. Mahsul ürünlerin  toplanmasına devam edildi. Yılın altı ayı boyunca genel olarak Türkmenistan'da sebze, kavun, patates, meyve ve çilek üretim hacmi sırasıyla 2018'in göstergelerini % 9, % 3,5, % 5,4 ve % 3,2'yi aştı. Analist, genel olarak, tarım-sanayi kompleksinde, üretim, iş ve hizmetlerin büyüme oranının% 112,5 olduğunu belirtti.

Yılın ilk yarısında Türkmen ekonomisinin gelişmesine dayanarak 5 Temmuz'daki Bakanlar Kurulu genişletilmiş toplantısında Türkmen Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un, yılın ilk yarısında Türkmen ekonomisinin gelişmesine dayanarak yaptığı açıklamada; ihracat -% 12 arttığını ifade etti.

- Yani, ithal-ikame ürünlerin üretiminin organizasyonu, genel olarak, iyi sonuçlar verdi. Yine de, Türkmen lideri, bu alanda halen kullanılmayan çok fazla rezerv bulunduğunu söyledi.

Kaynak: nCa news bulletin