Türkmen Firmaları Ürünlerini Afgan Girişimcilerine Sergilerideler

01 Ağustos 2019

Herat valisi liderliğindeki Afganistan İslam Devleti heyeti, Salı günü Türkmenistan'a 3 günlük ziyaretle geldi.
 
Afganistan İslam Devleti'nin Herat vilayetinin başkanı Abdul Qayum Rahimi başkanlığındaki heyetin ziyaretinin amacı, Türkmenistan'ın Mari vilayeti ile Afganistan'ın ekonomik ve kültürel işbirliğinin genişlemesini tartışmak.
 
Ziyaret kapsamında Mary Hotelde, Mary velayat valisi Dovranberdi Annaberdiyev ile Herat eyaletinin valisi Qayum Rahimi arasında bir toplantı yapıldı. Etkinlik, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nın Mari'deki temsilcisi ve Mari vilayet valisi tarafından ortaklaşa düzenlendi.

Toplantıdan sonra, iki ilden gelen delegeler, yerel girişimciler ve bireysel işletmeler tarafından üretilen yüksek kaliteli ürünler sergisini ziyaret ettiler. Sergi, Sanayici ve Türkmenistan Girişimciler Sendikası il şubesi tarafından düzenlendi.

Yüzlerce çeşit gıda ürünü ve Türkmen şirketleri Täze ay, Erkin Gurluşyk, Helal Doğan, Lälezar Zaman ve Miweli Ülke tarafından üretilen endüstriyel, inşaat ve ev eşyaları ziyaretçilerin dikkatini çekti. Katılımcılar ayrıca, Yüpekçi'nin meyve sularına, Röwşen firması tarafından üretilen ayakkabılara, Şa Tumar'ın deterjan ve parfümeri ürünlerinin yanı sıra, Mari eyaletindeki çiftçilerin yetiştirdiği sebzeler, meyveler ve diğer mahsullere ilgi gösterdiler.
 
Çok çeşitli ürünlerin yer aldığı sergide sunulan çeşitli ürünlere olumlu notlar veren Afgan konukları, ürünlerin yüksek kalitesini ve ihracat için yüksek potansiyelini vurguladılar. Buna karşılık, Türkmen işadamları, ürünlerinin çeşitlerini ve kalitesini sundular, iç ve dış pazarlardaki artan talebe dikkat çekerek üretim yöntemlerini açıkladılar.
 
Afgan girişimciler, ülkelerinin pazarlarını Türkmenistan'da üretilen ürünlerle ilişkilendirmek istediklerini belirtti.

Mary Hotel'in konferans salonundaki toplantıda, iki ülkenin temsilcileri de ekonomik, kültürel, ticaret ve ticaret, spor ve turizm alanlarında işbirliği ve iki il arasında dostane ziyaretlerin organizasyonu için görüşmelerde bulundu.

Toplantıdan sonra taraflar, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda işbirliğini güçlendirmek ve Mary velayat ile Herat ili arasında karşılıklı yararlı işbirliğini geliştirmek ve Türkmen-Afgan ilişkilerini daha da güçlendirmek için atılmış önemli bir adıma imza attılar.

Ziyaret sırasında Afgan misafirleri, Devlet Tarihi ve Kültür Parkı “Eski Merv” de bulunan antik kaleleri de ziyaret etti.

Kaynak: nCa news bulletin