Türkmen Halı, Tekstil ve Ticaret Fuarı Düzenlendi

01 Haziran 2020

Aşkabat'ta, Mayıs ayının son Pazar günü yaygın olarak kutlanan Türkmen Halı Festivali'ne adanmış uluslararası bir fuar açıldı. En büyük sanayi gösterisinin organizatörleri Türkmenhalya Devlet Derneği ve Ticaret Odasıydı.

Elin eşsiz Türkmen sanatı takdir etmek için kurulmuş, bu bayram insanların, Gurbanguli Berdimuhamedov, dekoratif uygulamalı yaratıcılık ulusal türlerini koruyarak, malzemenin kalıcı değerler ve kültürel ve manevi mirası Türkmen Devlet Başkanı aktivitesinin en parlak örneklerinden biri haline gelmiştir craftswomen bizim ilham verici çalışma halıcılık ve saygı, dünya bugün inanılmaz güzel ve narin halılar tadını çıkarabilirler sayesinde yaptı.

Halı dokumacılığının başyapıtları Türkmenlerin dünya görüşünü, geçmişteki gururu, bugünü ve geleceğin parlak hayallerini yansıtıyordu. Ana desenlerin-halı jellerinin, ülkenin devlet sembollerinin ayrılmaz unsurları haline geldiğine dikkat etmek önemlidir. Türkmen halkının birliğini ve dayanışmasını ve sonsuz güzellik arayışını kişileştiriyorlar.

Mevcut fuar-fuar çerçevesinde, Ticaret ve Sanayi Odası sadece halı ürünlerini değil, aynı zamanda Türkmen işletmeleri tarafından üretilen ulusal mücevherat, tekstil ve diğer birçok ürünü de sunuyor. Gösterinin 120'den fazla katılımcısı arasında tanınmış halı üreticileri, işadamları, Liderler ve büyük ticaret şirketlerinin temsilcileri, dünya Türkmen El Halısı Değerleyicileri Derneği ve kültür merkezleri bulunmaktadır.

Bugün sabahın erken saatlerinden itibaren sergi merkezinin salonlarında şenlikli bir atmosfer hüküm sürüyor. Folklor-etnografik toplulukların canlı kompozisyonlarında ve ülkenin müzik gruplarının performanslarında “ebedi değer” teması geliyordu - dikkatle korunmuş ve nesilden nesile aktarılan halı dokuma geleneği.

Serginin açılış törenine Hükümet üyeleri ülkenin Türkmenistan, kültür adamları ve sanatçılar, öğrenciler, kamu kuruluşlarının temsilcileri ve asil halı makinesi akredite edilmiş, Meclis başkanları, bakanlıklar ve daireler, diplomatik misyon başkanlarının ve uluslararası örgüt katıldı. Derin ilgi ile, seyirci Başkan Gurbanguly Berdimuhamedov bir karşılama adresi duydu.

Kutlamalar kapsamında, halı işletmelerin işçi kime Başkanın Kararı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan Onur Halı Üreticisi unvanına layık görüldü için onur duyduk.

Serginin eşsiz sergileri arasında Altay Dağları'ndaki araştırmacılar tarafından bulunan ünlü "Pazyryk halı" nın güzel kopyaları var. Özellikle Türkmen halılarına özgü simetrik bir çift düğüm tekniğinde yapılır, tekrarlanan sembolik süslemelere ve geleneksel bir renk şemasına sahiptir.

Pavyonlarda, manuel halı dokuma ustaları hem halı dokumacılığının hem de yeni yaratıcı fikirlerin katı kanonitesini gösterdi-sadece yünden değil, aynı zamanda ipekten de dokuma kumaşlar üzerindeki renk, şekil, boyut ve desen varyasyonları.

Bugün, bu tür dekoratif halılara olan talep artıyor. Sanatçılar ve tasarımcılar tarafından geliştirilen halıların eskizlerine göre, iç dekorasyon için halı üretimi için çeşitli siparişler veriyorlar. Çalışmalarının sonuçları, ülke genelinde inşa edilen çok sayıda sosyal ve kültürel tesis, eğitim ve spor tesisleri, oteller ve tatil köyleri vb. dekorasyonunda görülebilir.

Bu başarılar, Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov endüstrisinin gelişimine büyük ilgi sayesinde mümkün oldu. Bu sanatsal sanatı yaygın bir şekilde yaygınlaştırmak, orijinal eski tasarımlarını korumak için Üretim altyapısı modernize ediliyor, yeni halı dokuma işletmeleri devreye alınıyor ve verimli çalışma ve halı üreticilerinin rahat rahatlaması için tüm koşullar yaratılıyor.

Hayranlıklarını gizlemeyen sergi fuarının konukları, klasik süs halılarını, peyzaj panellerini, muhteşem arsa resimlerini ve ünlü Akhal-Teke atlarının, Türkmen topraklarının doğal güzelliklerinin videolarında ve şaşırtıcı çalışma kameralarında canlandığı halıları yakalamak için acele ediyorlardı.

Büyük ölçekli halı açıklığı, halı aksesuarları - çanta ve cüzdanların yanı sıra hediyelik eşya ürünleri, mücevherler, ulusal nakış örnekleri gibi geniş bir koleksiyonla desteklenmiştir. Bugün, bu eserlerin yazarları, zanaatlarının gerçek ustaları, tuhaf geleneklerin ardılları, zamanın trendlerine duyarlı ve kültürel mirasın geliştirilmesine önemli bir katkı sağlıyor.

Uluslararası serginin parlak renkli panoraması ve burada hakim olan Festival atmosferi, konukların Türkmen halkının orijinal kültürünün özelliklerini ve doğasını daha iyi tanımak ve anlamak için halı dokumacılığının kökeni ve endüstrinin modern gelişimi hakkında bir fikir edinmelerine izin verdi.

Kaynak: nCa News Bulletin