Türkmen petrol ürünleri, Vitol tarafından, novorossisk Limanı üzerinden taşınacak

04 Aralık 2019

Reuters, çeşitli ticaret kaynaklarına atıfta bulunarak, dünyanın en büyük petrol tüccarı olan Vitol, Türkmenistan'dan Rus novorossiisk Limanı üzerinden akaryakıt ve dizel ihraç etmeye başlayacağını haber verdi.

Reuters ticaret uzmanları değinerek bu yönde test gönderiler Aralık ayında planlandığını söyledi. Uzmanlar, Vitol'ün önümüzdeki yıl yaklaşık 500.000 ton Türkmen petrol ürünü ihraç etmesi bekleniyor.

Tüccarlar, Türkmenistan'dan gelen petrol ürünlerinin Türkmenbaşı'ya yükleneceğini, Hazar Denizi'ni geçtikten sonra Rusya'nın Makhachkala limanında boşaltıldığını, daha sonra demiryolu yoluyla ürünlerin Novorossiisk'e taşınacağını ve burada seaborne ihracatı için boşaltılacağını belirtti.

Reuters tarafından görülen Rus demiryolu verilerine göre, Türkmenistan'da üretilen 20,000 ton akaryakıt ve 25,000 ton dizel bu ay Makhachkala tren istasyonundan Novorossiisk limanına taşınması planlanıyor.

24. Uluslararası “Türkmenistan Petrol ve gaz-2019 " konferansında yaptığı konuşmada, Vitol Group  Direktörü Russell Hardy, şirketinin Türkmenistan ile uluslararası pazarlara hidrokarbon ve petrol ürünleri ihraç etmek için bir ortak girişim kurduğunu söyledi.

Vitol, Türkmenistan ile 20 yılı aşkın bir süredir işbirliği yapmaktadır. Hollandalı ticaret şirketi, Türkmenbaşı petrol Rafinerileri kompleksinin modernizasyonuna da katıldı.

1966 yılında Rotterdam'da kurulan Vitol grubu, dünya çapında 40 ofisi var ve en büyük operasyonları Cenevre, Houston, Londra ve Singapur'da. 2018'te 231 milyar dolarlık gelirle, dünyanın en büyük bağımsız enerji tüccarı oldu.

Kaynak: nCa news bulletin