Türkmen Şirket Berk Teker, İlk Ürünlerini yani 300 Ton Meyvesini Topladı

16 Ekim 2019

Berk Teker özel teşebbüsü, bu yıl ilk hasatını 500 hektar araziden 300 ton meyve aldı. Girişimciler, gelecek yıl 700 tona kadar meyve toplayabilmeyi bekliyorlar.

Birkaç yıl önce Berk Teker, Ahal velayat'ın Baherden köyünde Börme köyüne 35 bin meyve fidanı dikti. Elit çeşit elma, armut, şeftali ve vişne çeşitleri, bahçenin en uygun yerleşimi ve büyüyen meyve bitkileri teknolojisine sıkı sıkıya bağlı kalmanın yanı sıra modern sulama yöntemlerinin kullanılmasıyla da kök salmıştır.

İşletme, ayrıca kiralanan 400 hektarlık araziye meyve mahsulleri ve yer fıstığı ekiminde yeni bir iş planı uygulamaya başladı. Aynı zamanda, girişimciler bir sera kompleksi oluşturmayı ve sebze ve meyvelerin işlenmesi için bir hat açmayı planlıyorlar. Bu amaçla, işletme 10 bin ton kapasiteli bir sebze deposu ve modern özel ekipmanlarla donatılmış mini atölyeler inşa etmeyi planlıyor.

Türkmenistan Sanayicileri ve Girişimcileri Birliği üyesi olan kolektif çiftlikler, özel teşebbüsler ve çiftçiler, 1.500 hektar üzerinde 1.600 hektardan fazla alana üzüm bağları diktiler. Ülkedeki tarımsal meyvelere tahsis edilen 8 bin hektar alanda 8 milyondan fazla ağaç yetiştirilmektedir.

Kaynak: nCa news bulletin, Business Turkmenistan