Türkmen Şirketleri Birinci Sınıf Öğrenciler İçin Bilgisayar Ürettiler.

06 Ağustos 2019

Eğitim bilgisayarlarının üretimi, Türkmenistan’ın Sanayi ve Haberleşme Bakanlığı’nın bir üyesi olan Türkmenistan’daki Aydyn Gijeler’in üretim tesisinde tüm hızıyla sürmektedir. Şirket, yeni okul yılının başında Türkmenistan Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Türkmenistan'ın birinci sınıf öğrencileri için 70 binden fazla “elektronik asistan” siparişini zamanında teslim edebilmek için yüzlerce uzmanı istihdam etmektedir. .

Bir diğer Türkmen Girişimcisi Agzybirlik, Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı Bilgisayar Teknolojileri Merkezi'ne aynı eğitim cihazlarının bir başka grubunu yani 80 bin adetinin montajını yapıyor. İşletmeler, ilk kez 153,885 “ilkokul öğrencisinin” taleplerini karşılamaya hazırlanıyor. 
 
Birinci sınıf öğrencilere eğitim bilgisayarı verme geleneği, Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'a aittir. Her yıl 1 Eylül'de her birinci sınıf öğrencisi, devlet okulu adına bir hediye olarak yaklaşmakta olan okul hayatı için benzersiz bir “elektronik asistan” verilmektedir. Türkmenistan'da bilgisayar montaj hattının kurulmasından önce, bu tür ekipmanlar yurtdışında satın alındı. İthalat ikamesi ve yerli elektronik endüstrisinin dinamik gelişimi ile ilgili reformların başarılı bir şekilde desteklendiğini göstermektedir.

Eğitim bilgisayarlarının üretiminin yanı sıra, Aydyn Gijeler, termoplastik otomasyona isahip üç atölye çalıştırmaktadır, buralarda farklı kapasitelerde enerji tasarruflu LED lambalarının yanı sıra 60 ila 60, 30 ila 30 ve 30 ila 40 boylarındaki küçük boyutlu LED asma tavanların üretimini de yapmaktadır. 

Aydyň gijeler işletmesi, ağırlıklı olarak Elektronik Endüstrisinin Gelişimi için Devlet Programının başarılı bir şekilde uygulanmasına odaklanmıştır. Bu amaçla girişim, şu an yürürlükteki Türkmenistan Devlet Ulaştırma ve İletişim Enstitüsü'nü, ardından Türkmenistan Telekomünikasyon ve Bilişim Enstitüsü ile yakın işbirliğini başlattı. Bu enstitüyle birlikte, okulun Genç Bilimciler Konseyi'nin bilimsel gelişmelerini üretime sokmak için tasarlanmış ilgili projeler yürütülmektedir. Bunlar arasında IP tuner, elektronik teraziler, hesap makineleri ve küçük el feneri üretimi de var. Yerel IP ayarlayıcılarına ek olarak, şu anda 32 ve 55 santimetre boyutlarında iki çeşit düz ekran TV geliştirilmektedir.

Kaynak: Business Turkmenistan