Türkmenbaşı rafinerisi kompleksi, üç aylık üretim planlarını aştı

24 Nisan 2019

Tarafsız Türkmenistan gazetesinin haberine göre, Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksi, 2019 yılının ikinci çeyreğinin başlangıcını iyi üretim ve ekonomik sonuçlarla kutladı.

Toplamda, bu yılın ilk çeyreğinin sonuçlarına göre, Türkmenbaşı ve Seydi kentlerinde bulunan TKNPZ tesislerine 1 milyon 547 bin 307 ton petrol, 1 milyon 538 bin 484 ton pazarlanabilir ürün ve ilgili ileri teknoloji ürünü petrol ürünlerinin ek üretimi için bileşenler.

Rapor döneminde, kompleksin üretim kapasitesinin yüzde 90'ından fazlasını oluşturan Türkmenbaşı kentindeki rafinerinin ana fabrikası 1 milyon 426 bin 950 ton teslim edildi. Aynı dönemde, Türkmenbaşı petrol rafinerisi 1 milyon 413 bin 234 ton petrol işledi. Şirket, çoğu ürün grubunun üç aylık üretim planlarını gerçekleştirdi ve aştı.

Aşırı üretimdeki en büyük artış, benzin, kerosen, dizel yakıt, sıvılaştırılmış gaz, petrol bitümü, yağlama yağları ve diğer petrol ürünleri üretiminde gözlendi. Tesis, A-95 benzinin geliştirilmesi için üç aylık üretim programlarını tamamladı - yüzde 7 oranında, sıvılaştırılmış gaz - yüzde 32 oranında, aydınlatma gazyağı - yüzde 64 oranında, yol bitümüyle - yüzde 106 oranında, L-02-62'nin dizel yakıtı marka - yüzde 556 oranında. Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi'nin aşırı planlanan pazarlanabilir ürün toplamı bu yılın Ocak-Mart aylarında 200 bin tonun üzerindedir.

Çok çeşitli fabrika ürünlerinde, genel fizikokimyasal özelliklere, fraksiyonel bileşimin yakınlığına ve tüketici niteliklerine göre ayrı tiplerde birleştirilen yirmiden fazla ürün türü vardır. Tür grupları içinde, akaryakıt ve petrokimya endüstrilerinin üretimi, rafinerilerin ürün yelpazesinin birkaç katına çıkarak çeşit ve markalara ayrılmıştır. Örneğin, petrol kola ve dizel yakıtı iki marka özel ürün içermektedir. Petrol bitümleri, kerosen, polipropilen ve motor benzinleri her biri üç markadır. Baz yağlar - 5 sınıf, ticari yağlar - 30 sınıf. Polipropilen poşetler, çift eksenli yönelimli sentetik filmler, tüketicilerin hedeflenen taleplerini karşılayacak marka ve çeşitlere sahiptir.

Tesisin ürünleri iç pazarda başarıyla satılıyor ve Afganistan, İran, Çin, Pakistan, Rusya, Tacikistan, Türkiye, İsviçre, Japonya ve diğer birçok ülkeye gönderiliyor.

Kaynak: nCa News Bulletin