Türkmenistan, Afganistan ile Bağlantısını Kuvvetlendiriyor

11 Ocak 2021

Türkmenistan, Afganistan ile bağlantı tesislerini devreye alacak.

DPM B. Ovezov (ulaşım ve iletişim), Afganistan ile bağlantılı bir dizi iletişim tesisinin hizmete alınması için yapılan hazırlıkları bildirdi.

Tesislerin açılış törenleri için gerekli tüm çalışmalar tamamlandı.

Bunlar arasında Afganistan'da 30 km uzunluğunda bir Aqina-Andkhoy demiryolu hattı, 153 km uzunluğunda 500 kV enerji nakil hattı Kerki (Türkmenistan) - Andkhoy (Afganistan) ve uluslararası fiber optik iletişim sistemi Ymamnazar (Türkmenistan) - Akina ( Afganistan) ve Serkhetabat (Türkmenistan) - Torghundi (Afganistan).

Törenler Lebap ilinde gerçekleştirilecek.

Türkmen Lider Berdimuhamedov: Afganistan'da siyasi istikrarın temel koşulu, sosyo-ekonomik iyileşmesi, bölgesel ve dünya ekonomik ilişkiler sistemine başarılı bir şekilde entegrasyonu, Afgan tarafının enerji, ulaşım ve iletişim gibi stratejik alanlarda katılımıyla büyük altyapı projelerinin uygulanmasıdır. "demiştir.

Afganistan'da Aqina-Andkhoy demiryolu, enerji nakil hattı, uluslararası fiber optik iletişim sistemi Ymamnazar-Aqina ve Serkhetabat-Torghundi'nin denize indirilmesinin Asya bölgesinin bu bölümünde entegrasyon süreçlerinin güçlendirilmesine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Demiryolu ve diğer ulaşım türleri dahil olmak üzere bölgede büyük ölçekli bir ulaşım ve transit altyapısı oluşturmak için Afganistan'ı projelere dahil etmek de önemlidir.

Bugün canlanan Afganistan, tarım ürünleri ve ticaret transit yolları için ek pazarlar arıyor. Türkmen lideri, Aqina-Andkhoy demiryolu hattının ülke ekonomisinin kalkınması, küçük ve orta ölçekli işletmelerinin faaliyete geçirilmesi ve Afgan ürünlerinin dünya pazarına girmesi için yeni fırsatlar yaratacağını söyledi.

Afgan topraklarında demiryolunun inşası, Türkmenistan'ın personeli ve malzeme kaynakları pahasına gerçekleştirildi.

Kaynak:NCA Bulletin