Türkmenistan Afganistan'a elektrik veriyor

19 Nisan 2019

Türkmenistan'da, ekonominin pazar ilişkilerine aşamalı bir geçiş sürecinde, elektrik enerjisi endüstrisine özel önem verilmektedir. Bu endüstri elektrik üretimi ve iletimi ile uğraşır ve aynı zamanda ulusal ekonominin önemli alanlarından biri olarak kabul edilir. Halen, Afganistan İslam Cumhuriyeti, aktif bir Türkmen elektrik tüketicisidir. 

- Elektrik Herat, Andhoy ve Badkhyz illeri yönünde 110 kV iletim hatları ile beslenir. Afganistan'ın kuzeyine verilen elektriğin hacmini artırmak için, ülkemizdeki Mary eyalet elektrik santralinden Kerki'ye ve ayrıca Afganistan sınırına kadar 500 kV'lık bir iletim hattı inşa edildi ve devreye alındı. Bu iletim hattının toplam uzunluğu 450 km, dedi Turkmenenergo'daki enerji sektörü ihracat departmanı başkanı Seyitmyrat Agayev.

Başa göre, büyük 500/220/110/35/10 kV trafo merkezi de inşa edildi ve hizmete girdi, Kerki şehrinde, Afgan sınırından 60 kilometre uzakta, 220 kV gerilimi olan Vatan ve Farap trafoları var. . Bu altyapı, yılda 1000 MW'tan fazla elektrik transferine olanak sağlayacaktır.

Şu anda Afganistan topraklarında Türkmenistan sınırından Andkhoy kentine ve daha sonra Shebergan'a 500 kV'lık bir iletim hattının inşa edildiğine dikkat edilmelidir. Bunlardan ilki Mazar-i-Sharif'e 220 kV, ikincisi Pul-i-Khumri kentine ve daha sonra Kabil'e 500 kV gerilime sahip olan Sheberghan'dan iki elektrik hattı yapım aşamasındadır. Bu hat boyunca trafo inşaatlarına ek olarak, güzergah boyunca bölgelerin dağıtım ağlarını oluşturmak ve genişletmek için çalışmalar sürdürülmektedir.

“Şu anda, Güney Asya'daki diğer ülkelerde de ciddi bir elektrik kesintisi yaşanıyor. Asya Kalkınma Bankası (ADB) uzmanlarına göre, örneğin Pakistan'daki elektrik kıtlığı 2032 yılına kadar Afganistan'da 6.000 MW, ilave 3.500 MW gerekiyor. Sonuç olarak, Afganistan toprakları üzerinden Türkmenistan'dan Pakistan'a elektrik aktarılması projesi ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, yakın gelecekte elektrik ihracat yollarının çeşitlendirilmesinin ana yönlerinden biri Pakistan olacaktır ”dedi.

Şubat 2018'de Serhetabad'da 500 kV'luk bir enerji hattının (Türkmenistan-Afganistan-Pakistan) döşenmesi töreninin yapıldığı da eklenmelidir. Proje, üç ülke arasında elektrik ticareti fırsatları için altyapı yaratacak ve Türkmenistan'dan Afganistan'ın Herat, Kandahar ve Spin-Boldak kentlerine elektrik sağlayacak ve ardından Chaman ve Quetta'ya (Pakistan) ihracat yapacak.

Kaynak: nCa news bulletin