Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye enerji alanında işbirliği yapacak

20 Nisan 2019

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Enerji Bakanları Toplantısı'na katılarak, Hazar Bölgesi doğal kaynaklarının ülkemize ve diğer pazarlara iletilmesi için çalıştıklarını ifade etti.
İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ve Türkmenistan Jeoloji Devlet Kurumu Başkanı Şahım Abdrahmanov arasında üçlü Enerji Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi.
Üç ülke arasındaki heyetler arası görüşmelerin ardından Üçlü Enerji Bakanları Toplantısı Ortak Bildirisi imzalandı. Toplantıda, ülkeler arasındaki enerji alanında işbirliğinin gelişmesi ile ilgili konular ele alındı.
Ortak basın toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki güçlü diyalog ve iş birliğinin sadece bu ülkelere değil, bölge ülkeleri ve halklarına da büyük kazanımlar sağlayacağının altını çizdi.
Dönmez, üç ülkenin benimseyeceği güçlü iş birliği anlayışının, enerjinin her alanında ortaya konulabileceğini ve hidrokarbonlar, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi alanlarda ülkelerin pek çok hedefi ve bunlarla uyumlu imkanlarının bulunduğunu anlattı. Ülkelerin iş birliği gerçekleştirebileceği alanları bilimsel, teknik ve ekonomik imkanlarla güçlendirebilecek iradenin de bulunduğunu belirten Dönmez, şunları kaydetti:
"Ayrıca üç ülke Devlet Başkanları arasındaki samimi ilişki, güçlü diyalog ve ortak vizyon hedeflerimize ulaşmada bizleri daha güçlü kılmaktadır. Bu güçlü irade ile birlikte, enerji alanında karşılıklı kazanım temelinde atacağımız adımlarla, hem ülkelerimizin hem de bölgenin enerji güvenliğine katkı sağlayacağımızı umut ediyorum. Bu çerçevede, Hazar Bölgesi doğal kaynaklarının ülkemize ve diğer pazarlara iletilmesi için çalışıyoruz. Ülkelerimizin, bölgede ve küresel alanda, başta enerji olmak üzere tüm alanlarda örnek bir iş birliği seviyesini yakalayacağına inanıyorum. Gerçekleştirdiğimiz toplantı da hedeflediğimiz bu noktaya varacağımızın bir göstergesidir" dedi.
Toplantıda konuşan Azeri Bakan Şahbazov da, Azerbaycan ile Türkiye arasında enerjide çok büyük ve stratejik projelerin hayata geçirildiğini ifade ederek, Azerbaycan'ın Türkmenistan ile de güçlü bir ilişkisi olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni