Türkmenistan ekonomisideki büyüme yüzde 5,7

17 Ağustos 2020

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, video konferans yöntemiyle Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Ocak-Temmuz aylarının değerlendirildiği toplantıda, yeni eğitim yılına hazırlanılması, Anayasa komisyonu toplantısının yapılması ve diğer önemli konular ele alındı.
EKONOMİK BÜYÜME YÜZDE 5,7
Bakanlar Kurulu toplantısı 2020 yılnını 7 ayındaki ekonomik göstergeler ile başladı. Ekonomiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Gadırgeldi Müşşikov, Ocak-Temmuz aylarındaki ekonomik göstergeler hakkında bilgi verdi. Rapora göre, geçen dönemde bütün sektörlerde istikrarlı bir büyüme gerçekleştirildi.
 Bu yılın yedi ayı için GSYH büyüme yüzde 5,7 seviyesine ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre genel olarak üretim yüzde 4,4 arttı.
 Ocak-Temmuz döneminde perakende ticaret hacmi 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 19,3 arttı. Yedi aylık sonuçların ardından Devlet bütçesinin
gelir tarafı yüzde 108,6, harcama tarafı ise yüzde 94,2 düzeyinde gerçekleştirildi.
AŞKABAT’IN 3D MODELİ OLUŞTURULACAK
Haberleşme ve ulaştırmadan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Bayramgeldi Övezov, ulaştırma ve haberleşme alanındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Raporları özetleyen Türkmen Lider, ülkede bir Jeoinformasyon Merkezi kurulması ve şehirlerde dijital sistemlerin tanıtılması ihtiyacına dikkat çekti. Belirtildiği gibi, bu yöndeki çalışma başkent Aşkabat'tan başlanacak. Şehrin 3 boyutlu (3D) modelini geliştirilecek. Bu da, şehrin mühendislik ağlarını, binaları ve arsaların sayısallaştırılmasına imkan sağlayacak.
Ayrıca, Jeoinformasyon Merkezi'nin kurulmasının mühendislik sistemlerinin iş yükünü belirlemeye, yaklaşan şehir planlama çalışmalarını tahmin edip modellemeye ve önemli bir serbest arazi parselleri temeli oluşturmasına olanak tanıyacak. Arazilerin ihtiyatlı kullanımı, uygunsuz kullanımlarının tespiti ve diğer çalışmalar için de şartlar sağlanacak.
TİCARET ALANINDA ÖNEMLİ GELİŞMELER
Ticaret, borsa, tekstil ve özel sektörden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, ticaret ve özel sektördeki gelişmeler hakkında bilgilendirdi.
 Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı'na göre toplam ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre artışı yüzde 20,1 olarak gerçekleşti.
 Tekstil Sanayi Bakanlığı işletmelerinin ürettiği ürün hacmi yüzde 2,2 arttı.
 Geçtiğimiz yedi ayda, Devlet Emtia ve Hammadde Borsası 155 ticaret seansı düzenledi ve 15 bin 124 sözleşme imzalandı.
 Ticaret ve Sanayi Odası'nda parasal olarak verilen toplam hizmet hacmi yüzde 6,9 arttı. Bu dönemde video formatında 4 sergi ve 16 konferans düzenlendi.
 Sanayiciler ve Girişimciler Birliği'nde Ocak-Temmuz döneminde sanayi üretimi yüzde 9,6, tarım ve gıda ürünleri ise yüzde 36,3 arttı.
 10 Ağustos'tan bu yana, Aşkabat’ta ve vilayetlerde okul malzemelerinin satışı için 410 satış noktası açıldı. Okul kırtasiyelerinin satışı 5 Eylül'e kadar devam etmesi planlanıyor.
 Yurtdışından ithal edilmekte olan ürünlerin yerini dolduracak ortak, küçük ölçekli işletmelerin inşa edilmesi planlanıyor.
 Nüfusun gıda ve günlük tüketim malzemeleri her zaman kontrol altında tutulacak.
SOSYAL AMAÇLI PROJELERİN İNŞASINA ÖNCELİK VERİLECEK
İnşaat, elektrik, sanayi sektörlerinden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Şamuhammet Durdılıyev, bu sektörlerdeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Raporu dinledikten sonra Devlet Başkanı ülkede yapım aşamasında olan tesislerdeki çalışmaların ilerleyişi üzerindeki kontrolü güçlendirmesi talimatını verdi. Küresel ekonomideki mevcut durumla bağlantılı olarak, Devlet Başkanı, sosyal tesislerin önceliğine odaklanarak, planlanan tüm yeni binaların inşa sırasını önemi açısından yeniden gözden geçirme emri verdi.
Önümüzdeki yıl 2021 için inşaat programını değiştirme ve bir yatırım programı hazırlama talimatı veren Türkmen Lider, bu bağlamda inşaat sektörünün potansiyelinin güçlendirilmesine özel önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Yurtiçi inşaat sektörünün ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak için, tüm üretim tesislerinin koordineli gelişiminin sağlanması gerektiğini vurgulayan Devlet Başkanı, konut binalarının, yerleşim yerlerinin ve özellikle Ahal vilayetinin idari merkezinin inşaatının hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.
Türkmen Lider, mevcut zorluklara rağmen, ülke içinde ve ayrıca Türkmenistan-Afganistan-Pakistan enerji nakil hattında bir enerji halkası oluşturma çalışmalarının devam etmesi gerektiğini söyledi.
GELECEK YIL İÇİN BUĞDAY PLANI BELİRLENDİ
Tarımdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Esenmurat Orazgeldiyev, tarım sektöründeki mevcut çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Türkmen Lideri’ne 2020 yılında Türkmenistan genelinde 690 bin hektar alana buğday ekilerek, 1 milyon 400 bin ton buğday hasadının alınmasına yönelik karar taslağı sunuldu.
Türkmen Lider, bu kararnameyi imzalayarak, buğday ekim çalışmalarına ve diğer tarım ürünlerinin yetiştirilmesine hazırlık yapılmasını istedi.
Ayrıca, Türkmen Lider, ülkede bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için havadaki zararlı toz parçalarının insan vücuduna olumsuz etkisinin önlenmesine ve böylece bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yönelik tedbirlerin daha etkin hale gelmesi için gerekli çabaların gösterilmesi talimatını verdi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni