Türkmenistan gazının Avrupa sevkiyatı için çalışma

16 Temmuz 2019

Avrupa Birliği ile Türkmenistan, Türkmen gazının Avrupa’ya arzı konusunda çerçeve anlaşma üzerinde çalışıyor. Bu konuyla ilgili AB Delegasyonunun Aşkabat’taki Maslahatgüzarı Lubomir Frebort açıklama yaptı.
Rus Prime ekonomi haber ajansında yer alan habere göre, 1 Mayıs 2015 tarihinde imzalanan Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye ve AB arasında Enerji İşbirliğinin Geliştirilmesi Deklarasyonu, Türkmenistan'dan Avrupa'ya gelecekteki doğal gaz tedariki konusunda bir çerçeve anlaşmasının hazırlanmasına yönelik işbirliğinin temelini oluşturduğunu ifade eden Frebort, Avrupalı yatırımcılar için cazip olan sektörler arasında, Türkmen doğal gaz boru hattı altyapısının gelişimi olduğunu ifade etti.
Frebort'a göre, AB, Türkmenistan’ın ana ticaret ortaklarından biri olmaya devam ediyor. 2018 yılında (AB istatistiklerine göre) yaklaşık 700 milyon avro tutarında olan ticareti artırmak için alan bulunduğunu vurguladı.
Diplomata göre, AB ile Türkmenistan arasındaki dinamik olarak gelişen ortaklığın Brüksel tarafından 2019’da tam temsili bir delegasyonunun oluşturulmasına karar vermesinin önemlidir. Söz konusu karar,AB’nin Türkmenistan ile işbirliğini güçlendirmeye olan ilgisini gösteren, ikili ilişkilerin doruk noktasını işaret etmektedir.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin geçtiğimiz günlerde Aşkabat’a gerçekleştirdiği ziyarette, AB’nin Türkmenistan’da AB ofisinin kuruluşu, imtiyazları ve dokunulmazlıkları arasında bir anlaşma imzalanmıştı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni