Türkmenistan Geçici Kargo Taşımacılığı Düzenlemelerini Uygulamaya başladı

25 Mart 2020

Türkiye Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Türkmenistan Büyükelçiliği'ni gerekçe göstererek yaptığı basın açıklamasında, 24 Mart'tan itibaren Türkmenistan topraklarındaki Karaboğaz ve Farap gümrük noktalarından karayolu ile giren yükleri sadece Türkmen yük taşıyıcıları taşıyacak.

Gümrük noktalarına girdikten sonra, yabancı taşıyıcılara ait araçlardaki navlun, Türkmenistan topraklarında özel olarak belirlenmiş yerde insan teması olmadan Türkmen araçlarına aktarılacaktır.

Alınan bilgiye göre, Türkmenbaşı Uluslararası Limanı'na Pazartesi gününe kadar gelen yabancı taşıyıcılar, römorklarını liman içinde belirlenen bir yerde, Türkmenistan üzerinden Türkmen araçları ile nakliye veya transit olarak bırakabilirler. Yabancı yük aracı sahipleri, araçlarının ve sürücülerinin deniz yoluyla ülkelerine geri dönmelerini sağlamalıdır.

24 Mart'tan itibaren, Türkmenbaşı Uluslararası Limanı'na transit kargo da dahil olmak üzere gelen her türlü kargo, kamyon ve şoför olmadan gemi ile taşınmalıdır.

Türkmenistan genelinde uluslararası multimodal rotaların etkin bir şekilde kullanılması için, kargoların konteynerler ve demiryolu vagonları ile deniz ve kara yoluyla taşınması tavsiye edilir.

Kazakistan veya Özbekistan üzerinden geçecek kargolar, Türkmen araçlarıyla o ülkenin sınırına taşınacak. Transit ülkenin araçları kargoyu gümrük noktasında kabul edecek, bu da yabancı araçların Türkmenistan topraklarına girmeyeceği ve Türkmen araçlarının ülkeyi terk etmeyeceği anlamına geliyor.

Bilgi için telefon hatları Aşkabat (+99365647471), Bakü (+994502900301) ve Taşkent'te (+998901297455) kuruldu.

Kaynak:nCa news bulletin