Türkmenistan için önemli proje TAPİ projesine Pakistan başlayacak

19 Mart 2019

Pakistan Hükümeti bu sene içerisinde Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin kendi topraklarındaki inşasına başlamayı hedefliyor.
Khaleej Times gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz hafta Türkmenistan heyeti İslamabat’ı ziyaret etti ve bu ziyarette iki ülke arasında TAPİ projesinin inşasının ana koşullarına yönelik bir anlaşma imzalandı. Bu ziyaretin ardından İslamabad yönetimi projenin bu sene içerisinde başlamasını öngörüyor.
Pakistan TAPİ projesinin inşaat çalışmalarının hazırlıklarını aktif bir şekilde başladı. Türkmenistan’dan başlayan ve Hindistan’a kadar uzanacak projenin yakın bir dönemde tamamlanması öngörülmektedir. Pakistan’da bu boru hattı ülkenin Çaman, Multan, Kvetta we Dera-İsmail Khan şehirlerinden geçecek.
TAPİ projesi birçok yönden avantajlı bir projedir. Afganistan’a devlet bütçesine doğalgazın transit geçişi ile en azından her sene 1 milyar dolar ek gelir sağlayacak. Bunun dışında 12 bin kişiye istihdam kapısı açacak. Pakistan ile Hindistan’ın ise artan enerji ihtiyacının giderilmesine imkân sağlayacak.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni