Türkmenistan ile BM arasında ticari işbirliği

20 Nisan 2019

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında gerçekleştirilen video-konferans eşliğindeki Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç ve dış gündemi değerlendirildi. Özellikle, Türkmenistan ile Birleşmiş Milletler ’in teşkilatları ile yapılan münasebetler, ticari alanındaki işbirliği ele alındı.
İlk olarak finans, maliye ve bankacılıktan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Goçmurat Muradov, ulaştırma ve iletişim altyapısının geliştirilmesi stratejisini uygulamak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu bağlamda, yol yapımı, uygun çalışma koşullarında otoyolların yeniden yapılması ve bakımı ile ilgili konuların çözülmesi ve bu çalışmaların yasal dayanağının iyileştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.
Petrolgazdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Myratgeldi Meredov, petrolgaz sektöründeki çalışmalar hakkında bilgilendirdi. Özellikle Hazar Denizi kıyısında yer alan Uzynada yatağındaki çalışmalar, bu bölgede Orta Asya’nın en derin sondaj çalışmalarının yapıldığı ifade edildi. Bu yatak petrolgaz sektörünün potansiyelinin artmasına imkan sağlayacak.
İnşaat, elektrik enerji ve kamu hizmetlerinden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarımurat Purçekov, Aşkabat kentinde içme suyu da dahil olmak üzere tüketicilerle dijital hizmet verilmesine yönelik çalışma hakkında bilgilendirdi.
“Aşgabatagyzsuw” Birliği kullanıcılar, adresler, su tüketimi rakamları, ödemeler dahil olmak üzere elektronik bilgi bulunan kullanıcıların bulunduğu bir merkez oluşturdu.
Sanayi ve haberleşmeden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mammethan Çakıyev, altyn Asyr Türkmen Gölü kıyısındaki inşaat çalışmalarının birinci etabına yönelik hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Balkan vilayetinin Serdar ilçesinin Akyayla mevkiinde bulunan Altyn Asyr Türkmen Gölü kıyısında balıkçılık, hayvancılık ve tarım işleri için gerekli altyapı oluşturulacak. Bu nedenle Serdar ilçesinde yeni bir köy kurulacak. Bu köyün temel atma törenine hazırlıklar yapılmaktadır.
Eğitim, spor ve sağlıktan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Pürli Agamuradov, ulusal ekonomideki dijital sisteme geçiş ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. 1 Mayıs 2019 tarihinden her seviyedeki yöneticilerin dijital ekonomi ile ilgili temel bilgi edinmeleri için Türkmenistan Devlet Başkanlığı’na bağlı Kamu Yönetimi Akademisi'nde kursların birinci etabı başlayacak.
Teorik ve pratik bölümleri içeren bir plan geliştirildi. Kısa vadeli kurslar, yönetim personelinin dijital yeterliliğini arttırmayı amaçlamaktadır ve dijital ekonominin temelleri, dijital teknolojilerin olanakları ve bunların endüstrilerin ve sosyal alanın gelişmesi üzerindeki etkileri hakkında genel bir anlayış sağlamak için tasarlanmıştır. dijital ekonominin temelleri üzerine kurslar, ulusal ekonominin tüm sektörlerinde yönetsel potansiyeli artırmak için tasarlanmıştır.

BM İLE İŞBİRLİĞİ
Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Birlemiş Milletler ile işbirliği konusunda bilgi verdi.
Son 12 yılda Türkmenistan Hükümeti ile BM teşkilatları arasında 368 proje hayata geçirildi. Bu projelerin 218’si BM Kalkınma Programı ile gerçekleştirildi. Söz konusu projeler, Türkmenistan ile BM arasında her 5 yılda bir imzalanan çerçeve anlaşması kapsamında hayata geçirilmektedir.
2016-2020 çerçeve anlaşması kapsamında bir yıllık eylem planları onaylandı. UNDP, UNICEF, UNFN ve ulusal düzeyde diğer BM kurumları ile stratejik açıdan önemli alanlarda çeşitli projeler yürütülüyor. Bu bağlamda, dijital ekonominin yaratılmasına, bilginin ve istatistiksel sistemlerin iyileştirilmesine, sürdürülebilir kalkınmanın izlenmesine yönelik araçların yanı sıra, enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına, iklim değişikliğine ilişkin sorunların çözülmesine çok önem verilmektedir.
Bu sene 16-18 Temmuz tarihlerinde New York’ta BM Ekonomi ve Sosyal Konseyi’nin himayesinde düzenlenecek Siyasi Forumu’nda Türkmenistan’ın Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusundaki son 4 yıldaki ulusal sunumu yapılacak.
Ayrıca, 2016-2020 yılları için Birleşmiş Milletler ile İşbirliği Çerçeve Programı uyarınca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile birlikte Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı Türkmenistan’ın ticaret potansiyelini güçlendirme projesini hazırladı. Bu projenin temel amacı, iç ticaret kompleksinin rekabet edebilirliğinin artırılması, ekonomik büyümenin kilit faktörlerinden biri olarak insan sermayesinin
3
güçlendirilmesi, katma değeri yüksek ürünlerin payında artışla ihracatı çeşitlendirmek ve daha fazla ithalat ikamesi için koşullar yaratmaktır.
Türkmen Lider, raporu dinledikten sonra Birleşmiş Milletler ile stratejik ortaklık geliştirmeye devam edeceğini ifade etti.
Daha sonra Devlet Başkanı yaklaşmakta olan At Bayramı hazırlıklarının yapılması konusunda talimatlar verdi. Ayrıca BDT ve Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu’na başkanlık ettiklerini söyleyen Devlet Başkanı, bununla ilgili yapılacak programlara ve Ağustos ayında düzenlenecek 1.Hazar Ekonomik Forumu’na en iyi şekilde hazırlıkların yapılmasını istedi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni