Türkmenistan, İran’da Hazar Ekonomi Forumu’nun tanıtımını yaptı

15 Temmuz 2019

Türkmenistan’ın Tahran'daki Büyükelçiliği, 12 Ağustos 2019'da Avaza turizm alanında düzenlenecek olan Birinci Hazar Ekonomi Forumu'na yönelin basın brifingi verdi.
İran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası (İran İslam Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası) yardımı ile düzenlenen etkinliğe, Sanayi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Karayolları ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı ve Ticaret Geliştirme Örgütü dahil olmak üzere ülkenin çeşitli bölümlerinin başkanları ve ve İran iş çevrelerinin temsilcileri katıldı.
Hazar’a kıyısı bulunan ülkelerin temsilcileri, Türkmenistan'ın bu forumu organize etmekle oluşturulan işbirliği müzakere platformunun ülkelerin ve bölgelerin ekonomik potansiyelini bir bütün olarak gösterme fırsatı sunabileceği konusundaki inancını ifade ettiler.
Birinci Hazar ekonomik Forumu için oluşturulan web sitede, gündemde büyük projeler için koşulların yaratılmasının, Hazar bölgesi ekonomisinin küresel bağlamdaki rolü, petrol ve doğal gazda yatırım çekiciliği, elektrik, ulaşım, ticaret, tarım sanayi, turizm ve Hazar ekonomilerinin diğer sektörlerine ilişkin bilgiler yer almaktadır.
Etkinlik ortak yatırım projeleri açısından büyük bir önem taşıyacak. Forumun arifesinde, Hazar devletlerinin hükümetleri arasında ticaret ve ekonomik işbirliği ve ulaştırma alanındaki işbirliği konularında anlaşmaların uygulanmasından sorumlu tarafların yetkili makamlarının toplantıları yapılacak. Buna paralel olarak, Hazar devletleri İş Konseyi'nin kurulmasına ilişkin Mutabakat Zaptı taslağı değerlendirilecek.
Foruma Hazar’a kıyıs bulunan ülkeler başta olmak üzere Hazar bölgesine yakın ilgili devletlerin temsilcileri, uluslararası ekonomik, finansal, ulaştırma, çevre ve diğer kuruluşların temsilcileri davet ediliyor.
Forum üç bölümden oluşuyor - uluslararası bir konferans, yenilikçi teknolojilerin sergilenmesi ve yasal bir bölüm (sözleşmelerin imzalanması, sözleşmeler, sözleşmeler).

Kaynak: Atavatan Türkmenistan haber Bülteni